Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Εννέα (Συγκλονιστικά;) Πράγματα Που Δεν Ήξερες Για Το Καβούρδισμα Του Καφέ

Οκ ξεκινάμε με μια είδηση που ενδιαφέρει όλους:

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τσάι έχει καλύτερη γεύση όταν πετιέται και αντικαθίσταται με καφέ.

Οκ, σοβαρά τώρα. Γράφουμε αυτό το blog post υπό τη μουσική υπόκρουση “Tarzan Boy” των Baltimora. Αυτό και μόνο υποδεικνύει το τι θα διαβάσεις. Και όχι, δεν είμαστε τόσο γέροι, απλώς μας αρέσει η μουσική του ’80….

Σήμερα λοιπόν, μετά από ένα τηλέφωνημα από πελάτη που μας έκανε παράπονα ότι “αγοράζω από τα Lidl 1 κιλό καφέ με 8 Ευρώ” και αφού κάτσαμε 1 ώρα και 23 λεπτά να εξηγούμε γιατί ο καφές μας είναι (κατά την άποψή μας πάντα) καλύτερος από αυτούς που αγοράζεις στο σουπερμάρκετ – όχι ότι σου λέμε να μην αγοράσεις, προς Θεού, πάρε απ΄ όπου θες, ποιοι είμαστε εμείς να σου πούμε τι θα κάνεις – αποφασίσαμε να γράψουμε ένα σουπερ-πληροφοριακό-εκπαιδευτικό ποστ που να εξηγεί τι τραβάει ο κακομοίρης o Νίκος (ο Master of Disaster … εεε roaster εννοώ).

Λοιπόν, ξεκινάμε απο την εξής παραδοχή: συμφωνούμε όλοι ότι το καβούρδισμα αναδεικνύει το άρωμα και τη γεύση που είναι κλειδωμένα με λουκέτο μέσα στους πράσινους κόκκους καφέ. Όταν μαζεύονται από τα δεντρα, οι κόκκοι δεν είναι ήδη καβουρδισμένοι (αν και εδώ που τα λέμε, καλή ιδέα!).

Οι κόκκοι αποθηκεύονται πράσινοι σε σακιά και διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους μέχρι το καβούρδισμα. Αν αναρωτιόσουν, ένας πράσινος κόκκος καφέ δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά ενός φρεσκοκαβουρδισμένου κόκκου – είναι μαλακός και σπογγώδης στο δάγκωμα και μυρίζει … χορτάρι (αλλά όχι για κάπνισμα, ε;).

Το καβούρδισμα – όταν δεν μας γκρινιάζει ο Νίκος – προκαλεί χημικές αλλαγές καθώς οι κόκκοι οδηγούνται γρήγορα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Όταν φτάσουν στο αποκορύφωμα του καβουρδίσματος, τους ψύχουμε γρήγορα για να σταματήσει η διαδικασία (όχι, δεν τους πετάμε νίτρο μέσα, ηρέμησε).

Είναι τραγανοί στο δάγκωμα, έτοιμοι να αλεστούν και να συσκευαστούν.

Μόλις καβουρδιστούν, ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν γιατί αμέσως αρχίζει να μειώνεται η γεύση του φρεσκοκαβουρδισμένου κόκκου και αν σου το πουλήσουμε μπαγιάτο θα μας σιχτιρίσεις (και θα έχεις και δίκιο).

Φτάνουμε λοιπόν σε μια ακόμη παραδοχή:

Το καβούρδισμα είναι τέχνη και επιστήμη.
Χρειάζονται χρόνια εκπαίδευσης για να γίνει κάποιος master roaster με την ικανότητα να “διαβάζει” τους κόκκους και να παίρνει αποφάσεις με συγχρονισμό σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Η διαφορά μεταξύ ενός τέλεια καβουρδισμένου καφέ και μιας κατεστραμμένης παρτίδας μπορεί να είναι θέμα δευτερολέπτων. Δηλαδή ούτε για χ@##σιμο δεν μπορεί να πάει κανείς όταν καβουρδίζει (ειδικά να έχει πιει Μίλκο πριν).

Υπάρχουν τόσα πολλά να πούμε για το καβούρδισμα του καφέ που δεν φτάνει ένα ολόκληρο βιβλίο των πέντε σελίδων :-). Ξεκινάμε:

  1. Η υγρασία που εξατμίζεται κατά το καβούρδισμα
    Όταν ξεκινάς το καβούρδισμα, ο κόκκος του καφέ περιέχει 10% υγρασία. Μετά το καβούρδισμα, αυτή μειώνεται σε μόλις 1 ή 2%. Αυτό σημαίνει ότι το 8 ή 9% του νερού εξατμίζεται κατά το καβούρδισμα και εκλύεται στην ατμόσφαιρα συμβάλλοντας στη δημιουργία σύννεφων πάνω απο την Αττική. Αν φυσάει νότια, τότε μαζεύονται μόνο στη Γλυφάδα….
  2. Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος, οι κόκκοι μυρίζουν σαν άχυρο και ποπ κορν
    Δηλ. εκείνη τη στιγμή σταματάμε και βλέπουμε Star Wars με Coca Cola. Οκ, οκ σταματάω τα αστεία. Παρόλα αυτά, στην αρχή του καβουρδίσματος, οι κόκκοι μυρίζουν σαν σανό. Κατά τη διάρκεια του πρώτου crack, αυτό μετατρέπεται σε μυρωδιά σπιτικού ποπ κορν (έ, ρε χαρά η Αλίκη!!)

3. Η άχρηση πληροφορία της ημέρας: το πρώτο crack εμφανίζεται στους 196 °C
Το περίφημο στάδιο κατά το καβούρδισμα που ονομάζεται “first crack” για όσους γνωρίζουν γαλλικά, εμφανίζεται όταν το μηχάνημα καβουρδίσματος θερμανθεί στους 196 °C. Μετά από αυτό, εμφανίζεται το δεύτερο crack. Αυτό συμβαίνει όταν ή θερμοκρασία ανεβαίνει στους 224 °C.

4. Η αντίδραση Maillard και η καραμελοποίηση
Δύο από τις πιο σημαντικές χημικές αντιδράσεις στο καβούρδισμα του καφέ είναι η αντίδραση Maillard και η καραμελοποίηση. Η αντίδραση Maillard (ξεκινά στους 160 °C) λαμβάνει χώρα μεταξύ αμινοξέων και σακχάρων στους κόκκους και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη πολλών από τις ενώσεις γεύσης και τις καφέ χρωστικές ουσίες στον καβουρδισμένο καφέ.


Μετά την αντίδραση Maillard, αρχίζει η καραμελοποίηση, όπου τα απλά σάκχαρα διασπώνται και σχηματίζουν εντελώς νέες ενώσεις, προσθέτοντας περαιτέρω πολυπλοκότητα στη γεύση του κόκκου.


Αυτές οι αντιδράσεις, μαζί με άλλες, δημιουργούν την περίπλοκη “ορχήστρα” γεύσεων και αρωμάτων που γευόμαστε σε ένα φλυτζάνι καφέ.

Η προσαρμογή του χρόνου και της θερμοκρασίας καβουρδίσματος μπορεί να τονίσει ή να αμβλύνει αυτές τις αντιδράσεις, οδηγώντας στο τεράστιο φάσμα γεύσεων καφέ που διαθέτουμε σήμερα!

5. Η πληροφορία που ΠΡΕΠΕΙ να ξέρεις για να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου: Το μέσο καβούρδισμα διαρκεί 12 λεπτά
Ένα μέσο καβούρδισμα διαρκεί 12 λεπτά (πολύ λιγότερο από σεξ δηλαδή). Μετά από αυτό, έχεις τον “τέλειο” κόκκο για ένα φρέσκο καφέ. Το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τον χρόνο καβουρδίσματος δεν είναι ο ίδιος ο χρόνος, αλλά η συνοχή μεταξύ όλων των σταδίων (είπε ο επιστήμων). ????

Με άλλα λόγια, όλα τα σταδια του καβουρδίσματος πρέπει να είναι αρμονικά μεταξύ τους για να καβουρδιστεί σωστά ο κόκκος.

6. WTF? Ο μη καβουρδισμένος κόκκος ζυγίζει περισσότερο από τον καβουρδισμένο.
Γνώριζες ότι ο μη καβουρδισμένος κόκκος ζυγίζει περισσότερο από το καβουρδισμένο; Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάτμιση (όχι του αυτοκινήτου σου). Με βάση το πρότυπο του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ, οι πράσινοι κόκκοι που έχουν αποξηρανθεί και υποστεί επεξεργασία μετά τη συγκομιδή έχουν περιεκτικότητα σε νερό περίπου 12,5%. Φυσικά, μετά το καβούρδισμα των πράσινων κόκκων, αυτό το ποσοστό μειώνεται. Όπως και οι δόσεις στην εφορία.

Ενιγουέϊ, η περιεκτικότητα σε νερό στους πράσινους κόκκους θα μειωθεί επειδή, κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος, εξατμίζεται. Έτσι, η περιεκτικότητα σε νερό που έχουν οι κόκκοι καφέ θα μειωθεί και θα προκαλέσει την απώλεια της περιεκτικότητας σε νερό των κόκκων καφέ κατά περίπου 16%.

7. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ (αλλιώς θα σε κοροϊδεύουν οι φίλοι σου που πίνουν τσάι): Οι καβουρδισμένοι κόκκοι χωρίζονται σε 4 τύπους με βάση το χρώμα!

  • Το ελαφρύ καβούρδισμα έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και μη λιπαρή επιφάνεια. Το ελαφρύ καβούρδισμα έχει μια παρατεταμένη γεύση όπως οι πράσινοι κόκκοι και έχουν γεύση ξηρών καρπών και φρούτων.
  • Το μεσαίο καβούρδισμα έχει μεσαίο καφέ χρώμα και μικρή γλυκύτητα. Το επίπεδο της γεύσης και της οξύτητας είναι ίσο.
  • Το μεσαίο-σκούρο καβούρδισμα έχει πλούσιο χρώμα και φαίνεται λίγο γυαλιστερό. Το μεσαίου σκούρου χρώματος καβούρδισμα έχει πικρή γεύση και χαμηλό επίπεδο οξύτητας.
  • Το σκούρο καβούρδισμα έχει πιο σκούρο και πιο τολμηρό χρώμα και φαίνεται λιπαρό με υψηλό επίπεδο πικράδας. Το σκούρο καβούρδισμα μπορεί να επιτευχθεί με το καβούρδισμα των κόκκων μετά τη δεύτερο crack.

8. Το άρωμα των κόκκων καφέ θα αλλάξει όταν καβουρδιστούν (Λογικό μου ακούγεται;)
Το χρώμα και το άρωμα αλλάζουν κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος. Άλλο είναι να καις ένα κούτσουρο στην αρχή και άλλο είναι να το βλέπεις να καίγεται, ναι;
Στην αρχή του καβουρδίσματος, οι κόκκοι καφέ θα μυρίζουν σαν σανό. Μετά το πρώτο crack, οι κόκκοι καφέ έχουν ένα νέο άρωμα που μυρίζει σαν σπιτικό ποπ κορν (το είπαμε ήδη αυτό). Όταν συμβεί το δεύτερο crack, η μυρωδιά αλλάζει σε καμένη ζάχαρη ή καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς.

9. Fun Fact για να μην σε πιάνουν κορόϊδο: Οι κόκκοι καφέ που μόλις καβουρδίστηκαν δεν είναι οι καλύτεροι!
Ο λόγος για τον οποίο ο παρασκευασμένος καφές μετά τη διαδικασία καβουρδίσματος που μόλις ολοκληρώθηκε δεν είναι ο καλύτερος είναι ότι οι κόκκοι καφέ που μόλις τελείωσαν το καβούρδισμα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία που είναι γνωστή ως “ξεκούραση”. Άλλωστε και εσύ όταν δουλεύεις 8ωρο, χρειάζεσαι να πας σπίτι και να πέσεις στο κρεβάτι για να σηκωθείς την επόμενη.

Η ανάπαυση είναι μια διαδικασία κατά την οποία οι κόκκοι καφέ έχουν δώσει χρόνο να απελευθερώσουν το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος.

Το διοξείδιο του άνθρακα πρέπει να απελευθερωθεί από τους κόκκους καφέ για να έχει βέλτιστη γεύση. Αλλά, αν ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος, η γεύση των κόκκων καφέ θα είναι μπαγιάτικη.

Χρειάζεται, λοιπόν, ο σωστός χρόνος για να απελευθερωθεί το διοξείδιο του άνθρακα στο μέγιστο δυνατό βαθμό, χωρίς να χάσει τη γεύση του.

Αυτά λοιπόν….Ελπίζουμε οτι αυτό το blog post να ήταν κατατοπιστικό, και να σε φώτισε λίγο όσον αφορά το τι τραβάει ένας ψήστης (καφέ).

Αν θέλεις να δοκιμάσεις τη τέχνη μας και βρήκες αυτό το site για πρωτη φορά, κάνε κλικ στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα εδώ και επέλεξε τον καφέ που σου αρέσει.

Δεν ξέρεις τί να διαλέξεις; Το quiz μας έχει φτιαχτεί από τεχνολόγο τροφίμων και απαντώντας μερικές ερωτήσεις για τις προτιμήσεις σου (σχετικά με τη γεύση, όχι το σεξ ή σε άλλα περίεργα θέματα που δεν έχουμε καν σκεφτεί) θα σου βγάλει ακριβώς τον καφέ που ταιρίαζει σε εσένα. Guarantee.

Κάνε το quiz εδώ.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe