Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Η Μαγεία Του Καβουρδίσματος (1 από 2)

Γνωρίζουμε πόσο πολύπλοκο μπορεί να φαίνεται το καβούρδισμα του καφέ για τους περισσότερους. Στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι εύκολο. Ο πράσινος καφές είναι πολύ ευαίσθητος σε πολλούς παράγοντες όπως: θερμοκρασία, υγρασία, οσμές κτλ. Το καφεκοπτείο της γειτονιάς, πολύ σπάνια διαθέτει χώρους αποθήκευσης καφέ σε σωστές συνθήκες.

Γι’αυτό το λόγο εξειδικεύονται σε ελληνικό καφέ που δεν απαιτεί εκχύλιση υπό πίεση όπως ο espresso και δεν χρειάζεται να εμφανίσει ιδιαίτερα αρώματα και γεύσεις.

Το αφέψημα που παράγεται από τον ωμό καφέ είναι ανούσιο ρόφημα. Το καβούρδισμα όμως αναπτύσσει ένα άρωμα και παράγει ένα έλαιο, που αποτελούν τα γνωρίσματα του καφέ, τα οποία θα είχαν παραμείνει στην αφάνεια χωρίς την παρέμβαση της θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο εξηγούσε τους λόγους της επεξεργασίας του πράσινου καφέ ο Brillat Savarin. Η επεξεργασία επινοήθηκε στην Ανατολή, με το ξεκίνημα της κατανάλωσης του ροφήματος.

Οι άνθρωποι άρχισαν να καβουρδίζουν τον καφέ, όπως έκαναν και για τους ξηρούς καρπούς ή το κρέας: έσκαβαν ένα λάκκο, άναβαν φωτιά, έριχναν τους σπόρους και τους σκέπαζαν. Η μέθοδος του καβουρδίσματος που είναι γνωστή στις μέρες μας υιοθετήθηκε το 14ο αιώνα – εγκαινιάστηκε στη Δαμασκό, που ήταν γνωστή για το σίδηρό της με τις εξαιρετικές θερμικές ιδιότητές του. Σύμφωνα με μαρτυρίες η διαδικασία γινόταν μέσα σε τηγάνια που κάποιες φορές ήταν ανοικτά και κάποιες άλλες είχαν καπάκια.

Ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο, οι Ευρωπαίοι χρησιμοποίησαν αρχικά τα σκεύη που είχαν στην κουζίνα τους, για να δημιουργήσουν αργότερα ειδικά σκεύη στο τρίτο τέταρτο του 17ου αιώνα. Το καβουρδιστήρι του καφέ πήρε πολλές μορφές, η πιο διαδεδομένη όμως ήταν εκείνη, ενός κυλινδρικού σκεύους που γύριζε γύρω από έναν άξονα με μια μανιβέλα, το οποίο επέτρεπε ένα ομοιογενές καβούρδισμα.

Όπως εξηγούσε ο Chevallier το 1862, “το καβούρδισμα του καφέ ξεκίνησε να γίνεται μέσα σε ανοικτά σκεύη από πηλό ή μέταλλο, όπου έπρεπε να ανακατεύονται συνεχώς οι στρώσεις των κόκκων καφέ. Σήμερα χρησιμοποιούμε ωοειδή, σφαιρικά ή κυλινδρικά βάζα, όπου το αυτόματο και συνεχές ανακάτεμα καβουρδίζει τους κόκκους με ομοιογενή τρόπο.

Με τη βοήθεια αυτών των εργαλείων (bruloirs a’ cafe’), το καβούρδισμα έχει γίνει πιο εύκολο, και με λίγη προσοχή, αλλά και πείρα, μπορούμε να έχουμε καλά αποτελέσματα: τα καβουρδιστήρια που διαθέτουν μηχανισμό για συνεχή κίνηση, βοηθούν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Ανοίγουμε κατά διαστήματα το καβουρδιστήρι γαι αν δούμε πόσο έχει προχωρήσει το ψήσιμο. Πρέπει να σταματήσουμε όταν ο κόκκος πάρει μια κοκκινωπή -καφετιά απόχρωση”.

Πολύ πριν τον Chevallier, οι γαστρονόμοι και οι επιστήμονες δεν είχαν παραλείψει να υπογραμμίσουν τη σημασία της σωστής απόχρωσης των κόκκων καφέ. Ένας από αυτούς, ο διάσημος Grimod de la Reyniere, είχε αναφερθεί “στην όμορφη χρυσαφιά απόχρωση, περισσότερο ξανθιά παρά καστανή, που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μαυρίσει”, και συνέστηνε μεγάλη προσοχή κατά το καβούρδισμα, λέγοντας πως “λίγοι κόκκοι αρκούν για να πικρίσει και να γίνει στυφή μια ολόκληρη λίβρα εξαιρετικού καφέ”.

Οι Ευρωπαίοι ωστόσο άργησαν να καταλάβουν την αναγκαιότητα της απότομης διακοπής του καβουρδίσματος: έτσι, αυτή μπορούσε να συνεχίζεται για πολλή ώρα μετά την απομάκρυνση από την πηγή θερμότητας. Όπως πιστοποιούν παλιά ξύλινα ψυχραντικά σκεύη, οι Ανατολίτες φρόντισαν από πολύ νωρίς για την ψύχρανση των καβουρδισμένων κόκκων.

Αν δεν ήταν διαθέσιμο ένα καβουρδιστήρι, το οικιακό καβούρδισμα ήταν σίγουρα πολύ δύσκολη υπόθεση…Αποδεικνύεται ωστόσο ότι ήταν πολύ διαδεδομένο, αφού όλα τα ενχειρίδια μαγειρικής του 19ου αιώνα το ενσωματώνουν στις συνταγές τους για καφέ.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe