Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Η Μαγεία Του Καβουρδίσματος (2 από 2)

Όπως αναφερθήκαμε στο προηγούμενο blog post μας, γνωρίζουμε πόσο πολύπλοκο μπορεί να φαίνεται το καβούρδισμα του καφέ για τους περισσότερους.

Στις μέρες μας το καβούρδισμα είναι υπόθεση των ειδικών και γίνεται σε καβουρδιστήρια χωρητικότητας 5 έως και 240 κιλών. Στο online καφεκοπτείο της Blackmilk, oι κόκκοι του καφέ ανακατεύονται αδιάκοπα και θερμαίνονται σταδιακά με θερμό αέρα – σε είκοσι λεπτά η θερμοκρασία έχει φτάσει τους 250 βαθμούς Κελσίου. Στους 100 βαθμούς, οι κόκκοι κιτρινίζουν και μεγάλο μέρος της υγρασίας τους εξατμίζεται. Στους 150-160 βαθμούς, οι κόκκοι, που έχουν αποκτήσει ένα ανοικτό καστανό χρώμα, αρχίζουν να αναδίδουν το γνωστό άρωμα. Η εκάστοτε ποικιλία αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της (όξινο, φρουτώδες, αρωματικό, πικάντικο κτλ.)

Πράγματι, η λεγόμενη φυσικοχημική αντίδραση “de Maillard” προκαλεί αρμονική αλληλεπίδραση πρωτεϊνών και σακχάρων, που δημιουργούν πολύ εντυπωσιακά αρώματα. Κατά τους 200-250 βαθμούς οι κόκκοι, που έχουν αποκτήσει ένα βαθύ καστανό χρώμα εξαιτίας της καραμελοποίησης των σακχάρων, χάνουν το 20% του βάρους τους και κερδίζουν όγκο (50% με 70%). έχουν πλέον πολύ όμορφη όψη. Η περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη δεν έχει αλλάξει. Η διαδικασία έχει τελειώσει. Το ταλέντο του καφεκόπτη έγκειται στην ικανότητά του να κρίνει ποια είναι η ακριβής στιγμή που πρέπει να διακοπεί το καβούρδισμα.

Ένα καλό καβούρδισμα έχει επιτελεστεί όταν οι κόκκοι δεν είναι “αρπαγμένοι”, αλλά το χρώμα τους είναι το ίδιο εξωτερικά και εσωτερικά. Ο κόκκος δεν πρέπει να είναι ούτε υγρός, ούτε γυαλιστερός. Αμέσως ακολουθεί το κρύωμα των κόκκων, με τη γρήγορη διακοπή της θερμότητας, για να αποφευχθεί η απανθράκωσή τους από ιδία καύση, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που έχουν αναπτυχθεί.

Στα τέλη του εικοστού αιώνα, το καβούρδισμα επωφελήθηκε από τη σηματική τεχνολογική πρόοδο, και στις μεγάλες παραγωγικές μονάδες συτήματα υπολογιστών ελέγχουν την όλη διαδικασία. Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει ωστόσο ουσιαστικός: ο καφεκόπτης είναι αυτός που κρίνει τον βαθμό καβουρδίσματος και το χρώμα των κόκκων. Αυτό το άργυπνο βλέμμα είναι προϊόν μεγάλης πείρας: κανείς δεν γεννιέται καφεκόπτης!

Το καβούρδισμα εξαρτάται από τον τύπο και την προέλευση του καφέ – ο arabica και ο robusta δεν θέλουν τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Κάθε χώρα επίσης έχει διαφορετικά γούστα, και αυτό επηρεάζει τη διαδικασία του καβουρδίσματος. Η διαδικασία αυτή δεν υπόκειται σε ρυθμίσεις αλλά σε συνήθειες. Το καβούρδισμα μπορεί να περάσει από την οξύτητα (ανοιχτόχρωμο καβούρδισμα) έως και την πικράδα (σκούρο καβούρδισμα). όσο περισσότερο διαρκεί, τόσο τονίζεται η γεύση. Ο λεγόμενος “γαλλικός” ή “ιταλικός” καφές απαιτεί συνήθως ένα σκούρο καστανό καβούρδισμα – οι Αγγλόφωνοι το ονομάζουν dark roast. Το αμερικάνικο καβούρδισμα (american roast ή medium roast) δίνει ένα μέτριο καφέ χρώμα: έτσι συνηθίζεται στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το online καφεκοπτείο της Blackmilk, εισάγει και καβουρδίζει speciality coffees ανά τρεις μέρες. Αν θέλετε να δείτε όλες τις ποικιλίες , πατήστε εδώ.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe