Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Η Tελετουργία του Καφέ (3 από 4)

Στο σημερινό blog post θα αναφερθούμε στις μηχανές του καφέ, από τις οποίες εξαρτάται το απότέλεσμα της γεύσης που θέλουμε να έχουμε.

Πριν από εκατοντάδες χρόνια, όταν ο καφές έκανε τα πρώτα του βήματα στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, η προετοιμασία του ήταν το λιγότερο ερασιτεχνική. Πώς πας τώρα στο Εverest και σε ρωτάνε, “θέλεις arabica ή Brazilian;”, έτσι.

Για πολύ καιρό, η “ευρωπαϊκή” προετοιμασία του καφέ ακολουθούσε το Everest ….. εεεε, την τουριστική μέθοδο ήθελα να πω.

Άλεθαν καφέ, τον έριχναν σε κρύο νερό σε ένα σκεύος και το ζέσταιναν σε σημείο βρασμού, όπου τον άφηναν να φουσκώσει και να ξεφουσκώσει αρκετές φορες – όπως και τώρα.

Από το 1710 και έπειτα άρχισαν να γίνονται δεκάδες βελτιώσεις στην παρασκευή του, προκειμένου να κερδίζει ο καφές σε γεύση και άρωμα. Από το να τον κλείσουν σε μικρά πάνινα σακουλάκια και να τον εμβαπτίζουν στο βραστό νερό, μέχρι την κατασκευή μικρών χάλκινων κανατών με χωρίσματα – όλα προς τέρψη των εραστών του καφέ.

Η πραγματική επάνάσταση έγινε μεταξύ του 1709 και 1808 όπου ένας Γάλλος. ο Jean Baptiste du Belloy, εφηύρε τη μέθοδο του φιλτραρίσματος του βραστού νερού μέσα από τον αλεσμένο καφέ. Από τότε ο κόσμος τοποθετούσε ένα φίλτρο σε μια καράφα με τον καφέ μέσα και έχυνε το καφτό νερό από πάνω.

Έκτοτε, όπως γνωρίζεις αγαπητέ αναγώστη, μπορείς να βρεις καφετιέρες για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια – the sky is the limit!

Παρόλα αυτά αυτό που δεν γνωρίζεις είναι πως να προετοιμάσεις ένα σωστό αρωματικό φλυτζάνι καφέ που θα σε ικανοποιήσει.

Για να έχεις λοιπόν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ο καφές που θα επιλέξεις πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας και αν είναι δυνατόν να έχει καβουρδιστεί μερικές ώρες πιο νωρίς και να έχει ισορροπία στους τύπους και τις ποικιλίες των κόκκων που θα χρησιμοποιεί.

Ακολούθησε τους κάτωθι κανόνες και θα μας θυμηθείς:

  1. Η καφετιέρα σου πρέπει να είναι απολύτως καθαρή και άοσμη. Άσε τι λενε οι Αγγλοι που δεν πλένουν τα πιάτα τους και βρίσκουν τη δικαιολογία ότι “ο καφές χτίζει γεύση”. Αν δεν την χρησιμοποιείς συχνά και αν αναδύει μια μυρωδιά κλεισούρας, βάλε στο εσωτερικό της κανάτας έναν κύβο ζάχαρης και βγάλτη πριν τη χρησιμοποιήσεις, μην είσαι μάππερ.
  2. Πριν χύσεις το ζεστό νερό από πάνω, ράντισε τον αλεσμένο καφέ με μια κουταλιά της σούπας κρύο νερό. Αυτό το κάνεις για να φουσκώσει και να σου δώσει όλα τα αρώματά του.
  3. Αν χρησιμοποιείς chemex, σε καμιά περίπτωση μη χύσεις βραστό νερό πάνω από το φίλτρο – το νερό το αφαιρείς από τη φωτιά μόλις αρχίσει να βράζει. Αλλιώς θα πάρεις λίγο πικρή γευση,και δεν είναι αυτό που θέλεις, σωστά;;
  4. Το πιο δύσκολο από όλα είναι το θέμα του νερού. Για να έχεις έναν “τέλειο” καφέ θα πρέπει το νερό που θα χρησιμοποιείς να είναι ουδέτερο (δηλ. να μην έχει γεύση λεμόνι, πορτοκάλι, φράουλα, ή οτιδήποτε σου πουλάνε τώρα επειδή το νερό “είναι βαρετό”. Δεν πρέπει να έχει άλατα και κυρίως χλώριο, που αλλοιώνουν τη γεύση του νερού. Γι’ αυτό, αν το αντέχει η τσέπη σου – ή έστω και για πειραματισμό, δοκίμασε να βάλεις εμφιαλωμένο νερό.
  5. Η ποσότητα του νερού πρέπει να είναι σε αναλογία με την ποσότητα του αλεσμένου καφέ – τί σημαίνει αυτό; 10-12 γραμμάρια αλεσμένου καφέ ανά φλυτζάνι – δηλ. πάρε μια κουταλιά της σούπας κοφτή και άρχισε να βάζεις.
  6. Ο καφές σου θα πρέπει να σερβίρεται ζεστός στους 60 βαθμούς κελσίου (δηλ. αν σου πέσει πάνω σου να πάθεις έγκαυμα τρίτου βαθμού).
  7. ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΝ ΤΟΝ ΠΙΕΙΣ ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ! Σε γενικές γραμμές όσο περισσότερο αργείς να τον πιεις τόσο χειρότερη γίνεται η γεύση του, πράγμα που δεν ισχύει με τον φραπε, γιατί απλά αυτός δεν είναι καφές αλλά νερόπλυμα.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe