Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Το Λεξιλόγιο Της Γευσιγνωσίας Του Καφέ (1 από 3)

Ο καλός καφές πρέπει να ανταποκρίνεται σε κάποια κριτήρια που αφορούν το άρωμα, το σώμα και τη γεύση. Το άρωμα αναλύεται με την όσφρηση, το σώμα και η γευστικότητα με τη γεύση. Ο επιτυχημένος καφές συνδυάζει με ισορροπημένο τρόπο τα τρία αυτά στοιχεία.

Οι διαφορετικές προσλήψεις οφείλονται στη γεύση και την προέλευση των κόκκων, καθώς και στις χημικές αντιδράσεις που επιτελούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, του καβουρδίσματος και της ετοιμασίας ενός καφέ.

Οι βασικές γευστικές αισθήσεις είναι οι εξής: υπόξινο, μαλακό, λεπτό, στυφό, πικρό.

Οι δευτερεύουσες γευστικές αισθήσεις είναι οι εξής: πικάντικο, απαλό, ξινό, σκληρό, με τις αποχρώσεις κάθε αίσθησης.

Άγρια: Όρος που χρησιμοποείται για να χαρακτηρίσουμε τη γεύση κάποιων μόκα της Αιθιοπίας.

Αδύναμος: Καφές που δεν έχει σώμα, αλλά παρ’όλα αυτάδεν είναι “βαρετός”.

Αλμυρός: Βασική γεύση καφέ.

Άνοστος: Καφές που δεν έχει σώμα και χαρακτήρα. Είναι χαρακτηριστικό των robusta που καλλιεργούνται σε χαμηλά υψόμετρα. Το χαρακτηριστικό αυτό μπορεί να προκύψει επίσης από ένα χοντροκομμένο άλεσμα ή από μια ανεπαρκή δόση.

Απαλότητα: Απαλή και κρεμώδης υφή. Την αισθανόμαστε στην πρώτη επαφή του καφέ με τη γλώσσα και τον ουρανίσκο. Ένας απαλός καφές συχνά παρουσιάζει έλλειψη σε άρωμα και χαρακτήρα. Είναι η περίπτωση των “πλυμένων” arabica που παράγονται σε υψόμετρο χαμηλότερο των 700 μέτρων.

Αραιός: Λέγεται για έναν καφέπου έχει λιγοστά αιωρούμενα στερεά. Ένας αραιός καφές δεν έχει σώμα. Το ελάττωμα αυτό οφείλεται σε ανεπαρκές καβούρδισμα ή σε μια ελλιπή συμπύκνωση κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας του καφέ.

Άρωμα: Η μυρωδιά που αναδίδει ο καφές. Κριτήριο ανάλυσης του καφέ, το άρωμα είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονο ανάλογα με τη φύση, την προέλευση του καφέ και το βαθμό καβουρδίσματός του. Είναι κατά κάποιον τρόπο η “σημαία” του καφέ. Μπορεί να έχει στοιχεία λουλουδιών, μπαχαρικών, φρούτων, ιωδίου…Μερικές αρωματικές νότες: καραμέλα, ψημένη βύνη, κακάο, φρυγανισμένο ψωμί, τριαντάφυλλο, ροδάκινο κτλ. Το άρωμα είναι στην πραγματικότητα αδιαχώριστο από τη γευστικότητα και βρίσκεται πολύ κοντά στη γεύση, αφού την προαναγγέλλει. Ένα δυσάρεστο άρωμα δεν μπορεί παρά να υπόσχεται μια δυσάρεστη γεύση. Απεναντίας, ένα πλούσιο άρωμα ερεθίζει τη γεύση. Έχουν απομονωθεί πάνω από 850 αρωματικά συστατικά του καφέ.

Αρωματικός: Ο καφές που εκφράζει πλήρως το χαρακτηριστικό άρωμα της φύσης του και της προέλευσής του.

Άχυρο: Καφές με γεύση άχυρου.

Βαθύς: Αναφέρεται στην απήχηση των αισθήσεων που δημιουργεί ένας καφές.

Βαρύς: Καφές που περιέχει αρκετά σημαντική ποσότητα αιωρούμενων υλικών(σωματίδια ινών από τους καρπούς κτλ.).

Βρόμικος: Αποκαλείται ο καφές που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τη γεύση του.

Γεύση: Γίνεται αισθητή στο στόμα. Μπορούμε να αναγνωρίσουμε περίπου 40 διαφορετικές γεύσεις.

Γευστικότητα: Συνδυασμός του αρώματος και της γεύσης, κάνουν την “προσωπικότητα” ενός καφέ. Τα κύρια ελαττώματα της γευστικότητας είναι η σκληρότητα και η ξινίλα.

Γλυκός: Βασική γεύση, που οφείλεται κυρίως στο καραμέλωμα των σακχάρων κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος.

Γλυφός: Έτσι αποκαλείται ο καφές που καβουρδίστηκε υπερβολικά ή ζεστάθηκε πολύ μετά την παρασκευή του.

Διάρκεια: Η διάρκεια της επίγευσης στον ουρανίσκο μετά την κατάποση. Η διάρκεια της επίγευσης στο στόμα σχετίζεται εν μέρει με το σώμα του καφέ. Όσο περισσότερο σώμα έχει ένας καφές, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει η επίγευσή του.

Δυνατός: Ο καφές που έχει σώμα και δυνατή γεύση, με μεγάλη επίγευση. Το καβούρδισμα αναπτύσσει τη δύναμη του καφέ.

Δύσοσμος: Λέγεται για ένα αηδιαστικό φλυτζάνι.

Ελαιώδης: Ο καφές με λιπαρή γεύση, ακόμα και ταγγισμένη. Ένα δυνατό καβούρδισμα μπορεί να προκαλέσει το ελάττωμα.

Ελαφρύς: Καφές που περιέχει λιγοστά αιωρούμενα υλικά (σωματίδια ινών από τους καρπούς κτλ.).

Ένταση: Μετράει την ποσότητα και τη δύναμη των αερίων και των ατμών που είναι παρόντα στο άρωμα του καφέ.

Επίγευση: Εντύπωση που μένει στο στόμα μετά την κατάποση. Μπορεί να είναι σοκολατένια, με καρυκεύματα κτλ.

Επιμονή: Η δυνατότητα που έχει μια γεύση να παραμένει στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίπεδος: Ο καφές που δεν έχει χαρακτήρα και δύναμη.

Ευωδιά: Ευχάριστη μυρωδιά που αναδίδει το άλεσμα. Μπορεί να είναι λουλουδιών, καρυκευμάτων κτλ.

Ζυμωμένος: Γεύση δυσάρεστη, εξαιρετικά πικρή, που θυμίζει σάπιο φρούτο. Οφείλεται σε μια λανθασμένη υγρή επεξεργασία.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe