Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Για Το Καβούρδισμα Του Καφέ – Και Γιατί Πρέπει Να Σε Ενδιαφέρει

Την σήμερον ημέρα δεν νοείται να μην ξεκινήσεις το πρωινό σου με έναν καφέ (για όσους προτιμούν τσάι, σταματάτε να διαβάζετε αυτό το ποστ και κάντε διαλογισμό). Έχεις αναρωτηθεί όμως τι περναει ο καφές που πίνεις για να γίνει αυτό που έχεις στο φλυτζάνι σου;

Στο σημερινό μας άρθρο, θα σε μυήσουμε λίγο (και θα σε εκπαιδεύσουμε ακόμη λιγότερο για να κάνεις πνεύμα με τους γνωστούς σου ότι ξέρεις από καφέ) στην τέχνη του καβουρδίσματος.

Αφού τον πίνεις που τον πίνεις, γιατί να μη γνωρίζεις και πώς έγινε;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά

Όπως σε κάθε επάγγελμα, το καβούρδισμα του καφέ δεν είναι απλώς η μετατροπή των πράσινων κόκκων σε καφέ κόκκους (ή μπλε, ανάλογα τι έχεις πιει πιο πριν).
Είναι μια μορφή τέχνης και γνώση που αν δεν γίνει σωστά, επηρεάζει βαθιά τη γεύση και το άρωμα του αγαπημένου σου ροφήματος. Η διαδικασία ξεκινά με τους ακατέργαστους κόκκους καφέ, οι οποίοι, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν μυρίζουν, ούτε έχουν κάποια ιδιαίτερη γεύση αρχικά.

Καθώς οι κόκκοι φορτώνονται στη μηχανή καβουρδίσματος (συγκεκριμένα στην Probat αν σε ενδιαφέρει η λεπτομέρεια) υποβάλλονται σε θερμότητα η οποία πυροδοτεί μια σειρά χημικών αντιδράσεων και μεταμορφώνει τη σύνθεσή τους. Εδώ, μέσα στο μηχάνημα αναπτύσσονται οι γεύσεις – πικράδα, οξύτητα, γλυκύτητα – όλα επηρεαζόμενα από παράγοντες όπως ο χρόνος και η θερμοκρασία καβουρδίσματος προκειμένου να γίνει ένας καφές με πλούσιο άρωμα.

Το Ταξίδι του Καβουρδίσματος

(Αλλαγή στυλ, καθηγητή, βαθιά φωνή): Εχμ, λοιπόν παιδί μου, το καβούρδισμα συχνά κατατάσσεται σε τρεις κατηγορίες:

Κάθε στάδιο μεταβάλλει σημαντικά τα χαρακτηριστικά των κόκκων.

Τα ελαφριά καβουρδίσματα διατηρούν περισσότερες από τις αρχικές γεύσεις του κόκκου και τις νότες του τόπου που καλλιεργήθηκε, του υψόμετρου και των μεθόδων επεξεργασίας.

Τα μέτρια καβουρδίσματα ισορροπούν την οξύτητα και το σώμα, ενώ τα σκούρα καβουρδίσματα, αν και λιγότερο όξινα, χάνουν κάποιες από αυτές τις μοναδικές γεύσεις σε αντάλλαγμα για ένα πιο βαθύ, καπνιστό προφίλ.

Τί Γίνεται Μέσα στη Μηχανή Καβουρδίσματος;

Η διαδικασία του καβουρδίσματος είναι ένα πραγματικά θεαματική, και αξίζει κανείς να την παρακολουθήσει.


Αρχικά, καθώς οι κόκκοι ξηραίνονται, γίνονται κίτρινοι και στη συνέχεια αρχίζουν να γίνονται καφέ. Μια κρίσιμη στιγμή, γνωστή ως πρώτο κρακ, σηματοδοτεί το σημείο όπου οι κόκκοι σπάνε ακουστικά λόγω της εσωτερικής πίεσης, απελευθερώνοντας αιθέρια έλαια και ενισχύοντας τις γεύσεις τους.

Καθώς το καβούρδισμα προχωρά, οι κόκκοι σκουραίνουν, γίνονται πιο λείοι και λιγότερο ζαρωμένοι. Τελικά, κάποια καβουρδίσματα μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο δεύτερο κρακ, παράγοντας έλαια στην επιφάνεια και ένα πιο έντονο προφίλ γεύσης.

Οι Μηχανές Καβουρδίσματος

Υπάρχουν κυρίως δύο τύποι μηχανών καβουρδίσματος: οι μηχανές με τύμπανο και οι μηχανές με ζεστό αέρα.

Οι μηχανές με τύμπανο, παρόμοιες με γιγαντιαία στεγνωτήρια, χρησιμοποιούν συναγωγή, αγωγή και ακτινοβολούμενη θερμότητα για να καβουρδίσουν τους κόκκους ομοιόμορφα. Προτιμώνται στους κύκλους premium καφέ για την ανάπτυξη των λεπτών γεύσεων.

Από την άλλη, οι μηχανές με ζεστό αέρα βασίζονται αποκλειστικά στον ζεστό αέρα για να ανακινήσουν και να καβουρδίσουν τους κόκκους, προσφέροντας ένα διαφορετικό προφίλ γεύσης που εκτιμάται από κάποιους καβουρδιστές.

Υπάρχει το Τέλειο Καβούρδισμα;

Η επίτευξη του τέλειου καβουρδίσματος περιλαμβάνει περισσότερα από το να ρυθμίσεις έναν χρονοδιακόπτη. Οι roasters (ok, ok οι καβουρδιστές μη βαράς) παρακολουθούν με πολλή προσοχή τα θερμοκρασιακά προφίλ, προσαρμόζοντας τη θερμότητα και τη ροή του αέρα κατα το δοκούν και την εμπειρία τους για να επιτύχουν συνέπεια στη γεύση. Δηλ. για παραδειγμα, έστω ότι εισαγάγαμε έναν speciality καφέ, π.χ. τον Χ σε ένα δοχειο των 60 κιλών. Αυτός έρχεται φυσικά σαν πράσινος κόκκος.

Ο master roaster ξεκινά το καβουρδισμα σε δοκιμαστικές παρτίδες, αυξάνοντας και μειώνοντας θερμοκρασία, χρόνους, ροή αέρα, χρόνο για φαγητό, να πάει τουαλετα, να κάνει ένα τσιγάρο (οκ αυτό απαγορεύεται) ή να πιει ένα ωραίο τσάι κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος (Νίκο, απολύεσαι).

Όταν πετύχει το αποτέλεσμα που θέλει, έχει σημειώσει τις μετρήσεις του και ειναι έτοιμος για το κυρίως καβουρδισμα. Σώζει το προφίλ αυτό στον υπολογιστή του μηχανήματος και την επόμενη φορά που θέλει να καβουρδίσει 10 κιλά, φορτώνει τις ρυθμίσεις και τρέχει (να σωθεί, αφού τον κυνηγαμε κάθε φορά – τί εννοείς; Πρέπει να χάσει κιλά).

Έλεγχος Ποιότητας και Πέρα από Αυτόν

Αφού καβουρδιστεί, αν το roastery έχει προδιαγραφές και δεν βρίσκεται σε καμιά αποθήκη στο Ρέντη, ο καφές περνάει από ποιοτικούς ελέγχους. Από τα προφίλ καβουρδίσματος που παρακολουθούν τις καμπύλες θερμοκρασίας, μέχρι τη μέτρηση της απώλειας του καβουρδίσματος και τις δοκιμές χρώματος, οι roasters πρέπει να διασφαλίζουν ότι κάθε παρτίδα πληροί τα πρότυπά τους σαν ένας υψηλής ποιότητας καφές πριν συσκευαστεί και αποσταλεί.

Κλείνοντας αυτό τον περιεκτικό οδηγό, πιστεύουμε ότι σε οποιοδήποτε στάδιο κατανόησης του καφέ βρίσκεσαι (δηλ. είτε ξεκινάς τώρα γιατί σου έφεραν καφέ BlakcMilk στο σπίτι και πέταξες τον καφέ του σουπερμάρκετ στη γλάστρα για λίπασμα, είτε είσαι πιο γνώστης (βρε κορίτσια, δεν πάει “γνώστρια) του καφέ) γνωρίζοντας τη διαδικασία που περνάει ο κόκκος από τη συγκομιδή στο καβούρδισμα, σε βοηθά να κατανοήσεις περισσότερο τον καφέ που πίνεις.

Θυμήσου, υπάρχει πάντα κάτι νέο να ανακαλύψεις στον κόσμο του καφέ!

Στην υγειά σου!

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe