Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Teletourgia tou kafe - blackmilkcoffee.gr

Η Τελετουργία του Καφέ (2-4)

Το κατάλληλο άλεσμα

Είναι πολύ σημαντικό να μην αλέθετε τον καφέ σας παρά μόνο τη στιγμή που θα τον ετοιμάσετε, για να μην χάνει το άρωμά του. Τα παλιά χρόνια, οι κόκκοι του καφέ αλέθονταν με γουδοχέρι, μέσα σε ξύλινο ή μεταλλικό γουδί και έπειτα το άλεσμα περνούσε από κόσκινο. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε για πολύ καιρό, ενώ μάλιστα είχε εφευρεθεί ο μύλος του καφέ. Το 19ο αιώνα, στις αγροτικές περιοχές συνήθιζαν να θρυμματίζουν τον καφέ με μια μπουκάλα ή ένα βαρίδι.

Σίγουρα ακόμα και σήμερα, σε κάποιες περιοχέςτης Ανατολής το γουδί χρησιμοποιείται ακόμη για την παρασκευή του τούρκικου καφέ, ο οποίος ανα και απαιτεί ψιλοαλεσμένο καφέ, σχεδόν σαν αλεύρι, γίνεταια κόμα με ατέλειες. Η εφεύρεση του μύλου με μεταλλικούς δίσκους, που βασίστηκε στην αρχή της μυλόπετρας, διευκόλυνε την κατάσταση. Έκανε την εμφάνισή του στην Ευρώπη στα τέλη του 15ου αιώνα. Κατά κάποιο τρόπο ήταν αντιγραφή του μύλου για τα μπαχαρικά της εποχής – ο μύλος του καφέ διαφοροποήθηκε μετά τα τέλη του 18ου αιώνα.

 • 9,1036,50
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Clear
 • guatemala Antigua, καφεκοπτείο Online

  9,9940,00
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Clear
 • BlackMilk Gift Card
 • BlackMilk Gift Card

Έκτοτε, οι μύλοι του καφέ πήραν πολλές μορφές, όλοι όμως βασίζονταν στο ίδιο σύστημα. Ο ξύλινος μύλος με μεταλλική μανιβέλα γνώρισε μεγάλες δόξες το 19ο αιώνα, όταν κάθε νοικοκυριό όφειλε να κατέχει έναν και τον τοποθετούσαν σε περίοπτη θέση, διότι εκτός από το χρηστικό του ρόλο, ο μύλος του καφέ ήταν και ένα διακοσμητικό αντικείμενο. Βέβαια η χρήση του απαιτούσε υπομονή, έδινε όμως ένα τέλειο άλεσμα που έπεφτε απευθείας σε μια υποδοχή ή ένα συρταράκι και διατηρούσε ατόφιο το άρωμα του καφέ.

Ο παραδοσιακός μύλος που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας και που συνεχίζουν να προτιμούν οι πιο παραδοσιακοί, έχει αντικατασταθεί από τον ηλεκτρικό μύλο. Οι πιο συνηθισμένοι ηλεκτρικοί μύλοι είναι μικροί με κοφτερούς έλικες, οι οποίοι αλέθουν τον καφέ περισσότερο ή λιγότερο ανάλογα με τη διάρκεια λειτουργίας τους. Η σκόνη που παράγεται δεν είναι ομοιογενής και θραύσματα των κόκκων κολλούν γύρω από τους έλικες – δύσκολα αφαιρούνται, έτσι που τα υπολείμματα παραμένουν και στο επόμενο άλεσμα, αλλοιώνοντας τον καφέ. Συνιστάται λοιπόν να επιμερίζουμε τη διαδικασία με αλλεπάλληλα μικρά αλέσματα των πέντε δευτερολέπτων το πολύ, αφήνοντας ένα μικρό διάστημα ανάμεσα σε κάθε άλεσμα και ανακινούμε τον μύλο, για μια ομοιογενή κατανομή των κόκκων του καφέ. 

Ένα άλλο είδος ηλεκτρικών μύλων “με μυλόπετρες” είναι πιο αποτελεσματικοί αλλά και ακριβότεροι. Οι κόκκοι θρυμματίζονται ανάμεσα σε έναν κεντρικό άξονα που στριφογυρίζει και ένα σταθερό στεφάνι – η απόσταση ανάμεσά τους μπορεί να ρυθμιστεί ανάλογα με το είδος του αλέσματος που θέλουμε. Ο αλεσμένος καφές πέφτει σε ένα δοχείο που βρίσκεται στο κάτω μέρος του μύλου. Το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο δυνατό: έχουμε μια μεγάλη ποικιλία επιλογής του πάχους του αλέσματος, η μηχανή δε ζεσταίνεται τόσο λόγω της ταχύτητας του αλέσματος, το άρωμα παραμένει ακέραιο.

Όποιο μοντέλο μύλου και αν έχουμε καλό είναι να τον γεμίζουμε μόνο στα τρία τέταρτα της χωρητικότητάς του και να συμμορφωνόμαστε με τους διάφορους χρόνους λειτουργίας, ανάλογα με το είδος του αλέσματος που επιθυμούμε.

Θέλεις να ενημερώνεσαι συχνά πυκνά για ο,τι αφορά τον καφέ, τις νέες ποικιλίες που φέρνουμε, και να μας λες τι καφές θέλεις να εισάγουμε; 

Οι VIP συνδρομητές συμμετέχουν στις αποφάσεις και καθορίζουν τον επόμενο καφέ!

Αν ναι, βάλε το email σου εδώ: 

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe