Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Η Tελετουργία του Καφέ (4 από 4)

Στο σημερινό blog post θα μιλήσουμε για την τελετουργία του σερβιρίσματος του καφέ.

Ένα “διαφημιστικό” τραγούδι του 1711 και αφορούσε τη χρήση του καφέ, ιδιότητές του και τους σωστούς τρόπους προετοιμασίας του, που γράφτηκε με την προτροπή μιας διάσημης παρζιάνικης μπουτίκ (Rue des Lombards), αναφέρει την τελετουργία του σερβιρίσματος: “Αφήνουμε το αφέψημα, που πρέπει να είναι δυνατό, να “κάτσει”. Σερβίρουμε τον καφέ ζεστό, μέσα σε βαθύ, στενό φλυτζάνι για να διατηρήσουμε καλύτερα το άρωμά του. Δε βάζουμε πολλή ζάχαρη, διότι αν τον φορτώσουμε” με σιρόπια, γινόμαστε φαρμακοποιοί. Τον οσμίζόμαστε αργά πριν τον πιούμε”.

Το εθιμοτυπικό ήταν σταθερό και κάθε φίλος του καφέ έπρεπε να το ακολουθεί. Το ακολουθούσαν ακόμα και στις βασιλικές αυλές: το Βασιλικό Αλμανάκ της αυλής του βασιλιά της Πολωνίας Stanislas A’ Lesczynski περιγράφει το 1766 τους ακόλουθους που ήταν επιφορτισμένοι με τη διατροφή του – μεταξύ τους και ένας σεφ του καφέ.

Ο καφές κάνει την είσοδό του στην Ευρώπη μαζί με τα απαραίτητα σκεύη προετοιμασίας του, που οι ταξιδιώτες έφερναν μαζί τους από τα ταξίδια. Όταν υιοθετήθηκε η κατανάλωσή του από τους Ευρωπαίους, εκείνοι άρχισαν να αντικαθιστούν τα ανατολίτικα σκεύη με άλλα εξειδικευμένα αντικείμενα δικής τους επινόησης. Τα αντικείμενα αυτά γεννήθηκαν στις ευρωπαϊκές αυλές, που έδιναν μεγάλη σημασία στην εκλέπτυνση και την πολυτέλεια. Η ίδρυση το 1602, της Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών, δεν ήταν άσχετη με την εξέλιξη των μορφών και των υλικών. Μέσω αυτής και άλλων εταιρειών που ιδρύθηκαν σε άλλες χώρες, η Ευρώπη ανακάλυψε τα πορσελάνινα προϊόντα της Άπω Ανατολής. Τα νέα αντικείμενα που εμανίστηκαν, όπως τα μικρά κινέζικα μπολ, υιοθετήκαν αμέσως από τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η πρώτη ευρωπαϊκή βιοτεχνία σκληρής πορσελάνης ιδρύθηκε το 1709 στο Μάισσεν, άρχισε να παράγει σερβίτσια τσαγιού, σοκολάτας και καφέ, τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία εκείνη την εποχή. Επινοήθηκε το φλυτζάνι. Η διακόσμησή του ήταν περίτεχνη – σε φόντο λευκό με χρυσό τελείωμα ή σε πολύχρομο φόντο, σχεδιάζονταν με απίστευτες λεπτομέρειες σκηνές και τοπία σε στιλ που συγγένευε με την ολλανδική μανιέρα. Το Μάισσεν ενέπνευσε και τη δημιουργία και άλλων βιοτεχνιών όπως τη Βασιλική Βιοτεχνία του Βερολίνου.

Στη Γαλλία, η Βασιλική Βιοτεχνία των Σεβρών προσπάθησε να διαφοροποιηθεί στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα, από τα μοντέλα της Σαξονίας και της Άπω Ανατολής. Λουλούδια, πουλιά και έρωτες κατέκλυσαν τα σερβίτσια. Πορτρέτα, τοπία, μνημεία …η ζωγραφική τέχνη βρήκε ένα υπέροχο μέσο έκφρασης των ανάγλυφων και των προοπτικών της.

Τον 18ο αιώνα, στη διάρκεια της ροκοκό περιόδου, εδραιώθηκε πραγματικά το σερβίτσιο του καφέ: αποτελούνταν από μια καφετιέρα, από τα φλυτζάνια με τα πιατάκια τους, από ένα σκεύος ξεπλύματος, μια ζαχαριέρα και μια μικρή κανάτα για το γάλα. Μερικές φορές συνοδευόταν από μια ασημένια τσιμπίδα για το ζαχαροκάντιο και από ένα πασπαλιστήρι. Ένας ειδικός δίσκος περιλάμβανε όλα τα σκεύη του σερβίτσιου.

Παράλληλα χρησιμοποιήθηκαν και άλλα υλικά πέραν της πορσελάνης. Το 1694, το Λεξικό της Γαλλικής Ακαδημίας, περιγράφει την καφετιέρα ως ένα “ασημένιο, πήλινο, τσίγκινο κτλ δοχείο, που χρησιμεύει στην προετοιμασία του καφέ”. Η χρυσοχοϊα υιοθέτησε τα σχήματα της πορσελάνης: κωνικές ή στρογγυλεμένες καφετιέρες, με ή χωρίς πόδι, στρογγυλεμένα ή ευθύγραμμα φλυτζάνια.

Στις μέρες μας δε συνιστάται να χρησιμοποιούμε μεταλλικές καφετιέρες, διότι προσδίδουν στον καφέ όξινη γεύση, ενώ η πορσελάνη, ο ψαμμίτης και η φαγιάνς δεν τον επηρεάζουν. Ωστόσο αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ασημένια καφετιέρα, καλό είναι να αφήνουμε συνέχεια στο εσωτερικό της αλεσμένο καφέ, τον οποίο θα και θα πετάμε και θα την ξεπλένουμε με βραστό νερό πριν τη χρήση.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe