Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Ότι Δεν Ήξερες Για Το Καβούρδισμα Του Καφέ

Το καβούρδισμα του καφέ είναι μια χημική διαδικασία που μετατρέπει τους γνωστούς πράσινους κόκκους, σε αυτό που καταλήγει στο φλυτζάνι σου.
Και ανάλογα τον … ψήστη, ο καφές που θα πιεις έχει διαφορετική γεύση, που οφείλεται σε εκατοντάδες παράγοντες.

Μιλώντας για καβούρδισμα, η τελευταία τάση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού μας θέλει να καβουρδίζουμε μόνοι μας τον καφέ στο σπίτι, το οποίο είναι (αν το κάνεις μια-δυο φορές) άκρως διασκεδαστικό!!!

Μπορείς εύκολα να καβουρδίσεις τους κόκκους του καφέ σου στο φούρνο, το τηγάνι σου ή ακόμα και σε ένα popcorn popper! Όποια συσκευή κι αν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις, στο τέλος (πιθανότατα) θα έχεις έναν καφέ με υπέροχη γεύση (αν δεν τον κάψεις, δηλαδή).

Για όλους τους υπόλοιπους κοινούς θνητούς σαν εμένα και κάποιους άλλους, που προτιμούμε να αγοράζουμε έτοιμο καφέ καβουρδισμένο για χρήση (ορισμένοι με βελόνα, άλλη στην καφετιέρα τους), το σημερινό post είναι απάντηση σε φίλη στο Instagram η οποία μας δήλωσε “Μα είναι απλώς καφές!).

Όχι κοπελιά, δεν είναι. Όπως το παίζεις ειδήμων σε ένα εστιατόριο και ζητάς Chateauneuf du Pape του 1976, ο καφές, το τυρί και ακόμη και το αλεύρι έχει ποιότητες. Και κάθε τι που έχει ποιότητες, έχει διαφορετική γεύση.

Γιατί, άλλο είναι να φτιάχνεις κέικ με αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και άλλο είναι να χρησιμοποιείς σκληρό αλεύρι. Θα σου βγεί άλλη γεύση.

Έτσι λοιπόν, ο καφές έχει άλλη γεύση αν καβουρδιστεί έντονα, και άλλη γεύση ανάλογα τις ποικιλίες, ακόμα και αν προέρχονται από μια περιοχή μόνο.

Ξεκινάμε πάντα με το…

Roast Profile

Το προφίλ καβουρδίσματος ορίζεται από τη θερμοκρασία και το χρόνο καβουρδίσματος. Κύριος παράγοντας είναι η αύξηση της θερμοκρασίας (πότε / πόσο έντονα ψήνω τους κόκκους καφέ) και η μείωση της θερμοκρασίας του καβουρδίσματος με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό το προφίλ καβουρδίσματος ποικίλει ανάλογα με τον τύπο των κόκκων καφέ που χρησιμοποιούνται και οδηγεί σε διαφορετικές γεύσεις. Ο χρόνος καβουρδίσματος διαρκεί μεταξύ 15-30 λεπτά και λαμβάνει χώρα σε θερμοκρασίες μεταξύ 180 και 250° C.

Το προφίλ καβουρδίσματος που χρησιμοποιείται, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό ποιες γεύσεις και χαρακτηριστικά του καφέ εμφανίζονται στο τέλος. Μαζί με το προφίλ του καβουρδίσματος, η προέλευση, ο τύπος και η επεξεργασία των κόκκων καφέ επίσης επηρεάζουν τη γεύση – αντίστροφα, αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν το είδος του καβουρδίσματος (εκτός από την υγρασία των πράσινων κόκκων, το μέγεθος της παρτίδας των κόκκων καφέ, τη ροή αέρα, την περιστροφή του τυμπάνου της μηχανής καβουρδίσματος, τη διάρκεια ψύξης κτλ).

Κατά τη διάρκεια του καβουρδίσματος, οι κόκκοι του καφέ παράγουν δύο διακριτούς ήχους, που αναφέρονται ως “Cracks” και τραβούν την ιδιαίτερη προσοχή των roast masters (βλέπε Νίκος):

  • Το πρώτο crack λαμβάνει χώρα στους 200-202° C και είναι παρόμοιο με το crack του popcorn (μόνο ελαφρώς πιο ήσυχο).
  • Το δεύτερο crack επιτυγχάνεται στους 224-226° C.
    Αυτά τα «cracks» προκαλούνται από αέρια (αχέμ!) που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος.
    Τα cracks μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν ή να διακριθούν, ωστόσο, συμβαίνουν, αλλά για να είσαι ασφαλής, θα πρέπει απλώς να προσέχεις τις διάφορες χρωματικές αλλαγές.

Βαθμοί Καβουρδίσματος:

Για να καβουρδίσει σωστά ο Master of Disaster, εεε, ο Master Roaster εννοώ, λαμβανει υπόψιν του ορισμένες ενδείξεις- πίνακες που χαρακτηρίζονται ως κάτωθι:

LIGHT ROAST


*196 °C Cinnamon Roast

Πολύ ελαφρύ επίπεδο καβουρδίσματος – αμέσως στο πρώτο crack. Ανοιχτό καφέ χρώμα με έντονη οξύτητα.

*205 °C New England Roast

Μέτριο ανοιχτό καφέ χρώμα. Πολύπλοκη οξύτητα.

MEDIUM ROAST


*210 °C American Roast

Μεσαίο καφέ χρώμα- πρώτο crack. Ελαφρώς πιο γλυκό από το light roast, γεμάτο σώμα με όξινες νότες.

*219 °C City Roast

Μέτρια απόχρωση του καφέ – ισορροπημένο σώμα, η οξύτητα είναι αισθητή.

DARK ROAST


*225 °C Full City Roast

Μέτριο σκούρο καφέ χρώμα με περιστασιακή γυαλάδα λαδιού. Στην αρχή του δεύτερου crack.

Ο χαρακτήρας του καβουρδίσματος είναι εξαιρετικά έντονος.

*230 °C Vienna Roast

Μέτριο σκούρο καφέ χρώμα με ανοιχτόχρωμο λάδι επιφάνειας, πιο γλυκόπικρο, γεύση καραμέλας, σιωπηλή οξύτητα.

*240 °C French Roast

Σκούρο καφέ χρώμα, γυαλιστερό με λάδι, οξύτητα μειωμένη. Γλυκόπικρο, καραμέλα, καταπιεσμένη οξύτητα.

*245 °C Italian Roast

Σχεδόν μαύροι και γυαλιστεροί κόκκοι, οι καμένοι τόνοι γίνονται πιο ευδιάκριτοι, η οξύτητα σχεδόν εξαλείφεται.

Η πραγματική τέχνη του καβουρδίσματος του καφέ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον χρόνο και τη θερμότητα που δαπανάται για το καβούρδισμα μιας συγκεκριμένης παρτίδας κόκκων καφέ.

Αυτό επηρεάζει πολύ την επίγευση του καφέ, καθώς η αρχική γεύση των κόκκων κατακλύζεται από τη νέα γεύση που λαμβάνεται από το καβούρδισμα. Για παράδειγμα, οι πιο σκούροι κόκκοι, όπως το Italian Roast που προτιμάται από ορισμένους λάτρεις του καφέ, έχουν λιγότερο τη γεύση του αρχικού κόκκου καφέ, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που εφαρμόζεται.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον τύπο καβουρδίσματος που θα επιλέξεις, είμαστε σίγουροι ότι θα καβουρδίσεις με επιτυχία τους κόκκους του καφέ σου – ή αν βαριέσαι, θα επιλέξεις πιο σωστά τον καφέ σου στο καφεκοπτείο online της Blackmilk.

Καλή επιτυχία!

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe