Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

5 Τρόποι για να εξαλείψεις την ξινή ή πικρή γεύση του espresso

Τί να κάνω αν ο espresso μου έχει ξινή και πικρή γεύση;

Ένα καλό φλυτζάνι espresso είναι γευστικό, πλούσιο και απαλό, με βελούδινη κρέμα στην κορυφή. Όμως, το αντίθετο συμβαίνει όταν ένα φλυτζάνι espresso έχει ξινή, πικρή γεύση.

Πολλά πράγματα μπορούν να προκαλέσουν σε έναν espresso ξινή και πικρή γεύση. Για παράδειγμα, η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας νερού, οι κόκκοι καφέ που δεν είναι αρκετά λεπτοκομμένοι, η υπερβολική ή ελλιπής εκχύλιση.

Δες όλους τους λόγους για τους οποίους ο espresso μπορεί να έχει ξινή ή πικρή γεύση, καθώς και λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διορθώσεις τη γεύση του espresso, ώστε να έχεις ένα γευστικό ρόφημα κάθε φορά.

Εισαγωγή στην πικρή και ξινή γεύση

Συχνά, χρησιμοποιούμε τις λέξεις “ξινός” και “πικρός”, χωρίς να περιγράφουμε την πραγματική γεύση του ξινού και του πικρού καφέ.

Σε γενικές γραμμές, σκέψου ότι η ξινή γεύση είναι όξινη – σαν να γλείφεις ένα λεμόνι. Εν τω μεταξύ, η πικρή γεύση προέρχεται από τα αλκαλοειδή και είναι σαν τη μαύρη σοκολάτα. Η πικράδα συχνά συνοδεύεται από στυπτικότητα, η οποία είναι μια ξηρή γεύση.

Ο καφές σου είναι πιθανώς πολύ πικρός αν πρέπει να πιεις νερό μετά. Είναι πολύ ξινός αν τα χείλη σου σφίγγονται και το στόμα σου τρέχει νερό.

Ένας απλός τρόπος για να δημιουργήσεις μια ξινή και πικρή γεύση είναι να φτιάξεις έναν espresso σε δύο φλυτζάνια. Ρίξε τα πρώτα 10-15 δευτερόλεπτα του σφηνιακίου σε ένα φλυτζάνι και στη συνέχεια άλλαξέ το σε ένα δεύτερο φλυτζάνι για τα υπόλοιπα 10-20 δευτερόλεπτα. Το πρώτο μισό θα είναι ξινό, ενώ το δεύτερο μισό πικρό. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ελαφρύτερες, όξινες νότες εξάγονται πρώτα, ενώ οι βαρύτερες, στυπτικές νότες βγαίνουν αργότερα.

Ξινός espresso – γρήγορη λύση

Ο ξινός espresso αναβλύζει από τη μηχανή espresso σε 15 δευτερόλεπτα ή λιγότερο. Το υγρό είναι ωχροκίτρινο και φυσαλιδώδες. Η κρέμα διαλύεται γρήγορα και το puck είναι ξηρό και κονιορτοποιημένο.

Ο ξινός espresso είναι ένα σφηνάκι με χαμηλή εκχύλιση. Αυτό σημαίνει ότι το νερό περνάει πολύ γρήγορα μέσα από τον καφέ και τα έλαια του καφέ που δίνουν στον espresso την υπέροχη γεύση δεν εκχυλίζονται.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον ξινό espresso είναι ότι το μέγεθος του αλέσματος είναι πολύ χοντρό. Άλλοι λόγοι για έναν ξινό espresso είναι ότι χρησιμοποιείτε λάθος κόκκους (οι ελαφροί κόκκοι καφέ είναι πιο ξινοί σε μια μηχανή espresso), δεν βάζεις αρκετό καφέ στο καλάθι του φίλτρου ή πατάς πολύ ελαφρά. Επίσης, η θερμοκρασία του νερού μπορεί να είναι πολύ χαμηλή, πράγμα που σημαίνει πιθανώς ότι η μηχανή σου χρειάζεται αφαλάτωση.

Οι καλύτερες λύσεις για ξινό espresso:

Άλεσε σε πιο λεπτόκοκκο. Οι κόκκοι δημιουργούν καλύτερη αντίσταση για να περάσει το νερό και να εξαγάγεις περισσότερα έλαια.
Συμπίεσε περισσότερο τον αλεσμένο καφέ όταν το ταμπονάρεις.
Πρόσθεσε περισσότερο καφέ στο portafilter.
Αύξησε τη θερμοκρασία του νερού και προθέρμανε το portafilter.
Ουσιαστικά, όλες οι διορθώσεις για τον ξινισμένο καφέ δημιουργούν μεγαλύτερη αντίσταση στο νερό, γεγονός που κάνει το νερό να ρέει πιο ομοιόμορφα μέσα από το καπάκι.

Πικρός espresso γρήγορη λύση

Ο πικρός espresso έχει ένα πολύ σκούρο καφέ χρώμα που είναι ιδιαίτερα παχύ. Το pack είναι συνήθως υγρό με μια λίμνη νερού. Η εκχύλιση διαρκεί πάρα πολύ – πάνω από 45 δευτερόλεπτα.

Ο πικρός espresso σημαίνει ότι το σφηνάκι του espresso είναι υπερβολικά εκχυλισμένο, δηλαδή η εκχύλιση είναι πολύ μεγάλη. Το καυτό νερό ρέει αργά μέσα από τον αλεσμένο καφέ, με αποτέλεσμα ο χρόνος επαφής να είναι μεγαλύτερος. Ο καφές έχει καμένη και σκληρή γεύση.

Οι καλύτερες λύσεις για την πικρή γεύση του espresso:

Ο πικρός espresso συμβαίνει επίσης λόγω βρώμικου εξοπλισμού, λανθασμένου αλέσματος ή λανθασμένων κόκκων καφέ, υπερβολικής ποσότητας νερού και όχι επαρκούς ποσότητας κόκκων καφέ, καθώς και πολύ υψηλής θερμοκρασίας.

Χρησιμοποίησε ένα πιο χοντρό μέγεθος αλέσματος. Εάν οι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ είναι πολύ ψιλοαλεσμένοι, είναι δύσκολο για το νερό να περάσει μέσα από το puck, οπότε χρειάζεστε ένα πιο χοντρό αλέσμα.
Αλλαξε την αναλογία του καφέ προς το νερό. Ιδανικά, θα πρέπει να έχεΙς αναλογία καφέ προς νερό 1:2.
Μείωσε τη θερμοκρασία του νερού. Η θερμοκρασία μπορεί να είναι πολύ υψηλή, οπότε θα πρέπει να τη μειώσεις.
Δοκίμασε διαφορετικούς κόκκους. Το σκούρο καβούρδισμα έχει πικρό γευστικό προφίλ. Επίσης, οι παλιοί κόκκοι καφέ μπορεί να κάνουν τον καφέ να έχει καμένη γεύση.
Καθάρισε τη μηχανή. Τα υπολείμματα καφέ και τα λάδια συσσωρεύονται στη μηχανή espresso με την πάροδο του χρόνου και κάνουν τον espresso να έχει πικρή γεύση. Καθάρισε την κεφαλή της ομάδας και καθάρισε το portafilter.

Διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους ο espresso έχει πικρή ή ξινή γεύση και πώς να το διορθώσεις


Μέγεθος αλέσματος

 • Ξινός εσπρέσσο: Άλεσε πιο ψιλά
 • Πικρός εσπρέσσο: Άλεσε σε πιο χοντρό.


Το μέγεθος του αλέσματος μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που καθορίζει τη γεύση του espresso. Αν το άλεσμά σου είναι πολύ χοντρό, θα έχεις έναν espresso που θα χύνεται πολύ γρήγορα, επειδή οι κόκκοι του καφέ δεν εκτίθενται στο νερό για αρκετή ώρα ώστε να εκχυλίσουν την πλήρη, πλούσια γεύση τους. Το νερό τρέχει μέσα από τα μεγάλα κενά μεταξύ του αλεσμένου καφέ. Το αποτέλεσμα είναι μια ξινή γεύση.

Η λύση είναι να αλέσεις τον καφέ πιο λεπτόκοκκα. Αυτό εκθέτει μεγαλύτερη επιφάνεια στο νερό και επιβραδύνει την παρασκευή, ώστε να μην καταλήξεις με ένα παρασκεύασμα με χαμηλή εκχύλιση.

Από την άλλη πλευρά, αν το μέγεθος του αλέσματος είναι πολύ λεπτό, το νερό χρειάζεται πολύ χρόνο για να περάσει μέσα από το αλεύρι, οπότε έχεις μια πικρή γεύση espresso. Θα το καταλάβεις επειδή ο espresso ρέει με δυσκολία. Αν ο χρόνος εκχύλισης είναι πάνω από 45 δευτερόλεπτα, άλεσε πιο χοντρόκοκκα.

Επιλογή κόκκων καφέ

 • Ξινός εσπρέσο: Δοκίμασε μεσαίο ή πιο σκούρο καβούρδισμα αντί για ανοιχτό
 • Πικρός εσπρέσο: Δοκίμασε ανοιχτό και μεσαίο καβούρδισμα αντί για σκούρο

Οι κόκκοι μπορούν επίσης να κάνουν τον espresso να έχει ξινή ή πικρή γεύση. Θυμήσου, ότι θα πρέπει να προτιμάς τα σκούρα καβουρδίσματα για τον espresso, επειδή ο espresso χρησιμοποιεί μεγαλύτερη αναλογία καφέ και παρασκευάζεται γρήγορα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι εγγενώς λιγότερο εκχυλισμένος από τον κανονικό καφέ.

Ορισμένοι κόκκοι μιας προέλευσης τείνουν να έχουν υψηλό επίπεδο οξύτητας, γεγονός που καθιστά τον καφέ ξινό ή πικρό. Από την άλλη πλευρά, τα μείγματα καφέ χάνουν πολλή οξύτητα κατά την επεξεργασία και το καβούρδισμα. Δοκίμασε ένα μείγμα σκούρου καβουρδίσματος, αν χρησιμοποιήσεις κόκκους single-origin και καταλήξεις σε ξινό ή πικρό καφέ.

Από την άλλη πλευρά, οι σκούροι καβουρδισμένοι κόκκοι τείνουν να είναι πικροί. Η robusta τείνει να είναι πιο πικρή από την arabica επειδή έχει υψηλότερα επίπεδα πικρών ενώσεων, οπότε μπορείς να δοκιμάσεις την arabica αν ο espresso έχει πικρή γεύση.

Συνολικά, κάθε κόκκος είναι διαφορετικός, οπότε θα βρεις το μείγμα που ταιριάζει στο γούστο σου. Ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσεις είναι να επιλέξεις κόκκους που ταιριάζουν με τις γευστικές σου προτιμήσεις. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει η οξύτητα, προτίμησε κόκκους με περιγραφές με ονόματα φρούτων, όπως μούρα, εσπεριδοειδή και άλλα. Ή, αν θέλεις καφέ espresso με πιο πικρή γεύση, προτίμησε κόκκους με περιγραφές όπως κακάο, ξηροί καρποί και σοκολάτα.

Αναλογία καφέ-νερού

 • Ξινός espresso: Δοκίμασε μεγαλύτερη αναλογία παρασκευής (περισσότερο νερό)
 • Πικρός espresso: Δοκίμασε χαμηλότερη αναλογία παρασκευής (περισσότερος καφές)

Η αναλογία παρασκευής είναι η ποσότητα του αλεσμένου καφέ σε σχέση με την ποσότητα του espresso. Η συνήθης αναλογία παρασκευής σφηνακίων espresso είναι 1:2, δηλαδή 18 γραμμάρια αλεσμένου καφέ. Αυτό παράγει 36 ml εσπρέσο. Αλλά διαφορετικά επίπεδα καβουρδίσματος και κόκκοι καφέ χρειάζονται διαφορετικές αναλογίες.

Μπορεί να έχεις ξινή γεύση αν χρησιμοποιήσεις μικρότερη δόση καφέ. Χρειάζεσαι μεγαλύτερη δόση καφέ, ώστε να υπάρχει αρκετός αλεσμένος καφές στο φίλτρο πορτέ για να δημιουργήσει αντίσταση στο καυτό νερό και να αυξήσει το χρόνο επαφής μεταξύ του αλεσμένου καφέ και του καυτού νερού.

Γενικά, ένα πιο ανοιχτό καβούρδισμα είναι πιο δύσκολο να εξαχθεί σε σύγκριση με ένα πιο σκούρο καβούρδισμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιείς υψηλότερη αναλογία παρασκευής για ένα ελαφρύ καβούρδισμα, για παράδειγμα, 1:2,5. Αυτό παράγει μεταξύ 34 – 42 ml.

Δοκίμασε μια χαμηλότερη αναλογία παρασκευής αν χρησιμοποιείς σκούρο καβούρδισμα και έχεις έναν πικρό espresso. Αυτό σημαίνει λιγότερο καφέ στο φίλτρο πορτέ και μικρότερο χρόνο επαφής καφέ και νερού. Δοκίμασε μια αναλογία 1:1,5, η οποία παράγει ένα σφηνάκι espresso των 27 ml.

Θερμοκρασία νερού

 • Ξινός espresso: Δοκίμασε υψηλότερη θερμοκρασία νερού
 • Πικρός espresso: Δοκίμασε χαμηλότερη θερμοκρασία νερού

Η ιδανική θερμοκρασία παρασκευής καφέ είναι 195 έως 205 βαθμοί. Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι λίγο κάτω από το σημείο βρασμού. Αν η θερμοκρασία σας είναι πολύ χαμηλή, θα έχεις έναν ξινό espresso. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή εκχύλιση, επειδή το κρύο νερό δεν μπορεί να κάνει πλήρη εκχύλιση.

Ο πικρός espresso μπορεί να συμβεί επειδή η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ υψηλή. Αυτό υποδηλώνει υπερβολική εκχύλιση, οπότε θα πρέπει να μειώσεις τη θερμοκρασία κατά μερικούς βαθμούς.

Συμβουλές σχετικά με τη θερμοκρασία του νερού για την καλύτερη δυνατή λήψη εσπρέσο:

 • Άφησε τη μηχανή espresso να ζεσταθεί. Ορισμένες μηχανές μπορούν να ζεσταθούν σε δευτερόλεπτα, αλλά κάποιες άλλες χρειάζονται πάνω από 20 λεπτά για να φτάσουν στην ιδανική θερμοκρασία παρασκευής.
 • Φτιάξε ένα κενό σφηνάκι με τοποθετημένο το portafiletr (αλλά χωρίς καφέ) για να προθερμάνεις τη μηχανή espresso και όλα τα μέρη της. Όλα τα εσωτερικά μέρη θα πρέπει να βρίσκονται στη βέλτιστη θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι το πορταφίλτρο, η κεφαλή της ομάδας και τα φλιτζάνια θα πρέπει να έχουν θερμανθεί.
 • Δοκίμασε να αυξήσεις ή να μειώσεις τη θερμοκρασία κατά έναν ή δύο βαθμούς και δες αν αυτό λύνει το πρόβλημα για τον espresso που έχει ξινή ή πικρή γεύση.
 • Τα ελαφρύτερα καβουρδίσματα είναι πιο δύσκολο να εξαχθούν και χρειάζονται υψηλότερη θερμοκρασία. Τα πιο σκούρα καβουρδίσματα εκχυλίζονται ευκολότερα και χρειάζονται χαμηλότερη θερμοκρασία παρασκευής.

Προετοιμασία συμπίεσης του καφέ στο portafilter

Τέλος, η προετοιμασία συμπίεσης του καφέ στο portafilter, είναι ένα σημαντικό βήμα για την αποφυγή ξινής ή πικρής γεύσης. Αφού επιλέξεις τους σωστούς κόκκους για το σφηνάκι espresso και τους αλέσεις στο σωστό επίπεδο, πρέπει να τους τοποθετήσεις σφιχτά στο portafilter για να αποφύγεις τη διοχέτευση.

Τέλος, πρέπει να συμπιέσεις τον καφέ. Η συμπίεση σφραγίζει τα κενά πάνω στα τοιχώματα του portafilter. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις όλη σας τη δύναμη για να συμπιέσεις, αλλά κάνε το μέχρι να σταματήσει να συμπιέζεται ο αλεσμένος καφές.

Θέλεις να αποφύγεις τη διοχέτευση, η οποία συμβαίνει όταν το νερό βρίσκει το δρόμο του στα κενά μεταξύ του αλεσμένου καφέ.

Εδώ είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει η διοχέτευση:

 • Ανομοιόμορφη κατανομή του καφέ στο portafilter
 • Σβώλοι στην καφετιέρα
 • Κακή συμπίεση
 • Πολύ λίγος ή πολύς καφές στο portafilter

Τι να κάνεις αν ο espresso έχει ξινή ή πικρή γεύση

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγξεις είναι το μέγεθος του αλέσματος, το οποίο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του espresso. Η θερμοκρασία του νερού, η αναλογία καφέ-νερού και η κακή προετοιμασία συμπίεσης του καφέ στο portafilter, μπορεί να είναι ένοχοι και να κάνουν τον espresso να έχει ξινή ή πικρή γεύση. Ευτυχώς, υπάρχει λύση για όλα αυτά. Θα πρέπει να δοκιμάσεις ένα πιο σκούρο καβούρδισμα, μια πιο ζεστή θερμοκρασία και μια υψηλότερη αναλογία παρασκευής αν ο espresso είναι ξινός, ή να κάνεις το αντίθετο αν ο espresso είναι πικρός.

Επίσης, μην αδιαφορείς για την καθαριότητα της μηχανής espresso. Στη μηχανή συσσωρεύονται έλαια καφέ και υπολείμματα κατακάθια καφέ, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά τη γεύση του καφέ espresso. Kαθάρισε τη μηχανή espresso για να έχεις το πιο γευστικό φλυτζάνι espresso που έχεις γευτεί ποτέ!

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe