Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Speciality Καφές; Πολύς Ντόρος Για Το Τίποτα

Είπε πρόσφατα ένας Νεοελληνάρας που έπινε φραπέ στο καφενείο της πλατείας.

Λυπάμαι που θα συμφωνήσω ότι θα διαφωνίσω, διότι σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ κάνει κανείς, υπάρχουν πολλαπλά επίπεδα.

Αλλά ας μην ξεφεύγουμε. Στον κόσμο του καφέ, η λέξη “specialty” αναφέρεται σε κάτι πολύ πιο ειδικό, από απλά έναν καλό καφέ. Τί σκ#$%τα όμως σημαίνει αυτό; Και γιατί τόσος ντόρος (και όχι για το τίποτα).

Τι είναι ο Specialty Καφές

Ο Specialty Καφές είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους κόκκους καφέ υψηλής ποιότητας που έχουν προσεκτικά καλλιεργηθεί, επεξεργαστεί και αποθηκευτεί. Αυτός ο τύπος καφέ προσφέρει μια πληθώρα εξαιρετικών και μοναδικών γεύσεων, που αναδεικνύονται μέσω της προσεκτικής παρασκευής. Για να ενταχθεί ένας καφές στην κατηγορία “specialty”, πρέπει να αποκτήσει βαθμολογία 80 ή παραπάνω από την Specialty Coffee Association (SCA).

Η διαφορά του Specialty Καφέ από τον κανονικό καφέ

Ο Specialty Καφές διαφέρει από τον κανονικό καφέ σε πολλούς τρόπους.

  • Πρώτον, οι γευστικές εμπειρίες που προσφέρει ο specialty καφές είναι πολύ πιο ποικίλες και ενδιαφέρουσες. Μπορεί να προσφέρει γεύσεις που κυμαίνονται από γλυκά φρούτα και σοκολάτα έως ξυλώδη και πικάντικα προφίλ.
  • Δεύτερον, οι αγρότες που παράγουν specialty καφέ διαθέτουν μεγάλη γνώση για την καλλιέργεια των φυτών καφέ, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή φροντίδα για τις καλλιέργειές τους. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην παραγωγή κόκκων καφέ υψηλής ποιότητας που προσφέρουν εξαιρετικές γεύσεις.
  • Τρίτον, η επεξεργασία του specialty καφέ είναι πιο προσεκτική και ελεγχόμενη, με στόχο τη διατήρηση και την ανάδειξη των μοναδικών γευστικών χαρακτηριστικών κάθε παρτίδας κερασιών καφέ.
  • Τέλος, ο specialty καφές έχει πιο υψηλή τιμή στην αγορά, αντανακλώντας την εξαιρετική ποιότητα και τον χρόνο που απαιτείται για την παρασκευή του. Εάν είσαι λάτρης του καφέ που αναζητά μια πραγματικά μοναδική εμπειρία, ο specialty καφές μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. 

Οι Γεύσεις του Specialty Καφέ

Στον κόσμο του specialty καφέ, οι γεύσεις είναι πολυδιάστατες και πολυποίκιλες. Αυτή η ποικιλία γεύσεων οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως η ποικιλία του φυτού καφέ, η περιοχή καλλιέργειας, η μέθοδος επεξεργασίας και το ψήσιμο των κόκκων καφέ.

Πώς αναπτύσσονται οι γεύσεις στον καφέ

Από τη στιγμή που το φυτό καφέ ανθίζει μέχρι τη στιγμή που οι κόκκοι (ή τα φασόλια, όπως το λένε στο χωριό της ξαδέρφης μου – εγω είμαι Αθηναίος, οπότε…) επεξεργάζονται, οι γεύσεις του καφέ αρχίζουν να αναπτύσσονται. Το είδος του εδάφους, οι καιρικές συνθήκες και οι μέθοδοι καλλιέργειας αποτελούν ορισμένους από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις γεύσεις του καφέ.

Τα φυτά καφέ που καλλιεργούνται σε υψηλά υψόμετρα, για παράδειγμα, έχουν την τάση να παράγουν κόκκους καφέ με πιο πολύπλοκες και εξελιγμένες γεύσεις. Αντίθετα, οι κόκκοι καφέ που προέρχονται από καλλιέργεια σε χαμηλά υψόμετρα συχνά έχουν πιο γλυκιές και λιγότερο πολύπλοκες γεύσεις.

Ο ρόλος της επεξεργασίας στη γεύση του καφέ

Όταν τα κεράσια του καφέ συλλέγονται, ξεκινάει η διαδικασία επεξεργασίας, η οποία παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των γεύσεων του καφέ. Μέθοδοι όπως η «πλυμένη» (λευκή) μέθοδος ή η «φυσική» (κόκκινη) μέθοδος μπορούν να έχουν σημαντική επίδραση στην τελική γεύση του καφέ.

Γενικά, η πλυμένη μέθοδος παράγει καφέ με καθαρές και ξεκάθαρες γεύσεις, ενώ η φυσική μέθοδος παράγει καφέ με πλούσιες, γεμάτες γεύσεις και μεγαλύτερη γευστική ισορροπία.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο επεξεργασίας, είναι σημαντικό να επιλέγονται κόκκοι καφέ από αξιόπιστες πηγές που τηρούν υψηλά πρότυπα ποιότητας και βιωσιμότητας. 

Κατανόηση των Γευστικών Προφίλ του Specialty Καφέ

Ο γευστικός κόσμος του specialty καφέ είναι ποικίλος και σύνθετος. Ένας καφές μπορεί να έχει μια πληθώρα γεύσεων, από τη φρουτώδη γλυκύτητα μέχρι την πικάντικη ευωδιά.

Εσπεριδοειδή και Φρουτώδη γευστικά προφίλ

Οι γεύσεις των εσπεριδοειδών και των φρούτων είναι σημαντικά στοιχεία του specialty καφέ. Οι καφέδες με αυτά τα γευστικά προφίλ μπορεί να έχουν νότες από λεμόνι, πορτοκάλι, μήλο, κεράσι, μούρο ή ακόμα και ανανά. Η ποικιλία των φυτών καφέ, ο τρόπος επεξεργασίας και οι συνθήκες καλλιέργειας μπορεί να επηρεάσουν αυτές τις γεύσεις.

Γλυκά και Σοκολατένια γευστικά προφίλ

Μερικοί specialty καφέδες μπορεί να προσφέρουν γεύσεις που θυμίζουν γλυκά και σοκολάτα. Αυτά τα προφίλ μπορεί να περιλαμβάνουν νότες από σοκολάτα γάλακτος, σοκολάτα υψηλής ποιότητας, καραμέλα, μέλι ή ακόμα και σιρόπι σφένδαμου. Οι γεύσεις αυτές είναι συχνά πιο πλούσιες και βαθιές, προσφέροντας μια πιο ιδιαίτερη απόλαυση του καφέ.

Πικάντικα και Ξυλώδη γευστικά προφίλ

Τέλος, κάποιοι specialty καφέδες μπορεί να προσφέρουν πικάντικα ή ξυλώδη γευστικά προφίλ. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν νότες κανέλας, τζίντζερ, γαρύφαλλου, κέδρου, πεύκου ή ακόμα και μπαχαρικών. Αυτές οι γεύσεις προσφέρουν μια πιο εξωτική εμπειρία γευσιγνωσίας καφέ.

Οι specialty καφέδες προσφέρουν μια ιδιαίτερη και πολυδιάστατη εμπειρία απόλαυσης. Κατανοώντας τα διάφορα γευστικά προφίλ μπορείς να αξιολογήσεις καλύτερα την ποιότητα του καφέ και να βρεις τη γεύση που σου ταιριάζει περισσότερο.

Οδηγός για την απόλαυση των γεύσεων του Specialty Καφέ

Για να απολαύσεις πλήρως τις γεύσεις του specialty καφέ, πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου διάφορους παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν την τοποθεσία και τη ζώνη καλλιέργειας, την επεξεργασία και την αποθήκευση, καθώς και την προετοιμασία και την παρασκευή του καφέ.

Τοποθεσία και Ζώνη Καλλιέργειας

Η τοποθεσία και η ζώνη καλλιέργειας του καφέ επηρεάζουν σημαντικά τις γεύσεις του. Οι διαφορετικές περιοχές παραγωγής προσφέρουν μοναδικά χαρακτηριστικά γεύσης, εξαιτίας των διακυμάνσεων στο κλίμα, το έδαφος και τις τεχνικές καλλιέργειας. Είναι σημαντικό να εξερευνήσεις την προέλευση του καφέ για να κατανοήσεις τις πιθανές γεύσεις που μπορεί να προσφέρει.

Επεξεργασία και Αποθήκευση

Η επεξεργασία των κερασιών καφέ μπορεί να επηρεάσει επίσης τη γεύση. Τα κεράσια καφέ που επεξεργάζονται με την “υγρή” μέθοδο, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν πιο φρουτώδεις και γλυκές γεύσεις, ενώ τα κεράσια καφέ που επεξεργάζονται με την “ξηρή” μέθοδο μπορεί να έχουν πιο πλήρεις και πικάντικες γεύσεις. Επίσης, η σωστή αποθήκευση του καφέ είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των γεύσεων. Παραδείγματα καλής πρακτικής αποθήκευσης περιλαμβάνουν τη διατήρηση του καφέ σε κλειστά δοχεία, μακριά από άμεσο ηλιακό φως και σε σταθερή θερμοκρασία.

Προετοιμασία και Παρασκευή

Τέλος, η προετοιμασία και η παρασκευή του καφέ είναι βασικά στοιχεία για την απόλαυση των γεύσεων του specialty καφέ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο αλέθεις τους κόκκους καφέ, τη θερμοκρασία του νερού και τη μέθοδο παρασκευής που χρησιμοποιείς. Ο καθένας από αυτούς τους παράγοντες μπορεί να επηρεάσει τις γεύσεις που εξάγονται από τα φασόλια καφέ και να δημιουργήσει μια μοναδική εμπειρία απόλαυσης.

Με την κατανόηση αυτών των παραγόντων, μπορείς να απολαύσεις πλήρως τις εκλεπτυσμένες και πολύπλοκες γεύσεις του specialty καφέ.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe