Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Καβουρδίζουμε κάθε 3 ημέρες

Τα Σημάδια Για Να Καταλάβεις Αν Ο Καφές Σου Είναι Speciality

Καταρχήν να ξεκινήσουμε με μια παραδοχή – αναφερόμαστε στον speciality καφέ.

Εισαγωγή στον speciality καφέ

Το πρώτο βήμα για την απόλαυση ενός εξαιρετικού καφέ είναι να καταλάβεις τι είναι ο speciality καφές και πώς διαφέρει από τον τυπικό καφέ.

Τι είναι ο speciality καφές

Ο speciality καφές είναι ο καφές που έχει βαθμολογηθεί από ειδικούς cuppers και έχει λάβει βαθμολογία 80 ή πάνω σε μια κλίμακα 100 μονάδων. Η διαδικασία αυτή θεωρείται από πολλούς ως το πιο ακριβές και αξιόπιστο σύστημα για την αξιολόγηση της ποιότητας του καφέ.

Πως διαφέρει ο speciality από τον “τυπικό” καφέ

Σε αντίθεση με τον τυπικό καφέ, ο speciality καφές υπόσχεται την πιο υψηλή ποιότητα γεύσης και αρώματος. Οι κόκκοι είναι προσεκτικά επιλεγμένοι και επεξεργασμένοι, εξασφαλίζοντας ότι κάθε κόκκοι είναι στην καλύτερη κατάσταση πριν το ψήσιμο. Επίσης, ο speciality καφές είναι γνωστός για την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των γεύσεων και αρωμάτων που προσφέρει.

Σε αντίθεση με τον τυπικό καφέ, πολλοί λάτρεις του καφέ εκτιμούν τον speciality καφέ για την απόλυτη γευστική εμπειρία που προσφέρει. Από την πρώτη γουλιά, μπορείς να αισθανθείς τη διαφορά.

Συνολικά, η κατανόηση του τι είναι ο speciality καφές και πώς διαφέρει από τον τυπικό καφέ είναι το πρώτο βήμα για να εκτιμήσεις πραγματικά τη γεύση του.

Η σημασία των κόκκων καφέ

Όταν μιλάμε για speciality καφέ, η σημασία των κόκκων καφέ είναι αδιαμφισβήτητη. Ας δούμε πως επηρεάζουν τη γεύση και ποιες είναι οι διάφορες ποικιλίες των κόκκων καφέ.

Πως επηρεάζουν τη γεύση

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση του καφέ, είναι η ποικιλία των κόκκων, η περιοχή καλλιέργειας, ο τρόπος επεξεργασίας τους και ο τρόπος που ψήνονται. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν τον καφέ να είναι από γλυκός και φρουτώδης, έως πικάντικος ή ξινός.

Η ποικιλία των “φασολιών” καφέ (beans στην Αγγλική)

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες καφέ, αλλά τα δύο κύρια είδη είναι ο Arabica και ο Robusta. Ο Arabica είναι πιο δημοφιλής και θεωρείται πιο ποιοτικός, με πιο λεπτές, πολύπλοκες γεύσεις. Ο Robusta έχει πιο έντονη, γεμάτη σώμα γεύση και περιέχει περισσότερη καφεΐνη.

Εκτός από την ποικιλία, οι συνθήκες καλλιέργειας, όπως το υψόμετρο, το έδαφος και το κλίμα, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γεύση των κόκκων καφέ. Για παράδειγμα, τα φυτά του καφέ που καλλιεργούνται σε υψηλότερα υψόμετρα συχνά έχουν πιο έντονες, πολύπλοκες γεύσεις.

Επιλέγοντας τους καλύτερους κόκκους καφέ

Η επιλογή των κατάλληλων κόκκων καφέ είναι ουσιαστική για την παραγωγή ενός εξαιρετικού speciality καφέ.

Μάθε τι πρέπει να ψάξεις

Όταν ψάχνεις για τους καλύτερους κόκκους καφέ, υπάρχουν κάποια κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψη. Αρχικά, είναι σημαντικό να ελέγξεις την προέλευσή τους. Οι κόκκοι καφέ που προέρχονται από διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά γεύσης. Για παράδειγμα, οι κόκκοι από την Κεντρική και Νότια Αμερική τείνουν να έχουν πιο γλυκιές και φρουτώδεις γεύσεις, ενώ οι κόκκοι από την Αφρική μπορεί να έχουν πιο έντονες και ξινές γεύσεις.

Επιπλέον, είναι επίσης σημαντικό να εξετάσεις το είδος των κόκκων. Τα δύο κυριότερα είδη καφέ είναι οι Arabica και Robusta, με τους πρώτους να προσφέρουν πιο πλούσια και εκλεπτυσμένη γεύση, ενώ οι δεύτεροι τείνουν να είναι πιο δυνατοί και γεμάτοι.

Συμβουλές για την επιλογή κόκκων καφέ

Όταν έρχεται η ώρα να επιλέξεις τους κόκκους για τον καφέ σου, προτίμησε κόκκους που έχουν συσκευαστεί σε σφραγισμένες συσκευασίες για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους. Επίσης, επέλεξε κόκκους που έχουν καβουρδιστεί πρόσφατα για την καλύτερη δυνατή γεύση.

Στη BlackMilk μας αρέσει ο φρέσκος καφές. Γι’ αυτό όταν ξεκινήσαμε, ορκιστήκαμε πάνω από το καβουδιστήρι μας (μια μηχανή Probat, παρακαλώ) οτι θα διαθέτουμε μόνο καφέ που έχει καβουρδιστεί μέχρι 3-4 ημέρες πριν. Και δεν θα καβουρδίζουμε πολύ και μαζικά – 10 κιλά τη φορά, το πολύ.

Αλλα ας όψεται η κοινωνία που αλλους τους ανεβαζει και άλλους τους ριχνεις στα ξένα χέρια. Αν λοιπόν θέλεις να ανακαλύψεις την ποικιλομορφία των specialty κόκκων καφέ, τόλμησε να δοκιμάσεις διάφορους τύπους και προελεύσεις. Η εμπειρία του διαφορετικού θα σου δώσει διαφρετικές γνωσεις – και ποιος δεν θέλει να το παίζει έξυπνος στους φίλους του;

Κάθε κόκκος καφέ έχει τη δική του ξεχωριστή γεύση και άρωμα, και μπορεί να είναι μια ευχάριστη έκπληξη να ανακαλύψεις νέες γεύσεις.

Τέλος, θυμήσου ότι ο τέλειος καφές είναι αυτός που ικανοποιεί τις δικές σου προτιμήσεις γεύσης. Είτε προτιμάς έναν καφέ με γευστικές νότες σοκολάτας, είτε αναζητάς έναν καφέ με φρουτώδεις νότες, η καλύτερη επιλογή είναι αυτή που σου προσφέρει την πιο απολαυστική γευστική εμπειρία.

Προετοιμασία του speciality καφέ

Η προετοιμασία του speciality καφέ απαιτεί χρόνο και προσοχή, καθώς κάθε λεπτομέρεια μπορεί να επηρεάσει την τελική γεύση. Ακολουθούν τα βασικά βήματα και μερικές συμβουλές για να εξασφαλίσεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βήματα για την προετοιμασία

  1. Επιλογή των κόκκων: Επέλεξε ποιοτικούς κόκκους speciality καφέ που ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις σου σε γεύση και άρωμα.
  2. Άλεση των κόκκων: Άλεσε τους κόκκους λίγο πριν την προετοιμασία για να διατηρήσεις τη φρεσκάδα τους. Η υφή της άλεσης θα πρέπει να είναι ανάλογη της μεθόδου παρασκευής που επιλέγεις.
  3. Παρασκευή του καφέ: Χρησιμοποίησε καθαρό, φρέσκο νερό για την παρασκευή του καφέ σου. Η επιλογή της σωστής θερμοκρασίας νερού είναι κρίσιμη για την απόσπαση των ιδανικών γευστικών στοιχείων από τους κόκκους.
  4. Απόλαυση του καφέ σου: Τέλος, απόλαυσε τον καφέ σου σε ένα καθαρό, θερμαινόμενο φλυτζάνι για να διατηρήσεις την ιδανική θερμοκρασία όσο το δυνατόν περισσότερο.

Συμβουλές για τη διαδικασία

Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με διάφορους τρόπους προετοιμασίας για να βρείτε την τελειότητα στον καφέ σας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές:

  • Μέτρησε τους κόκους καφέ: Η χρήση της σωστής ποσότητας καφέ είναι ζωτικής σημασίας. Δοκίμασε να ξεκινήσεις με μια αναλογία 1:15 καφέ προς νερό και προσάρμοσε ανάλογα με την προτίμησή σου.
  • Άλεσε τους κόκκους καφέ σωστά: Η υφή της άλεσης πρέπει να είναι ανάλογη της μεθόδου παρασκευής που χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα, για espresso θα χρειαστείτε μια πιο λεπτή άλεση απ’ ό,τι για French press.
  • Χρησιμοποίησε φρέσκο νερό: Χρησιμοποίησε πάντα φρέσκο, καθαρό νερό για την παρασκευή του καφέ σου. Το νερό που περιέχει χλώριο ή άλλα χημικά μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του καφέ.

Προσαρμογή της γεύσης

Το ταξίδι στον κόσμο του speciality καφέ δεν τελειώνει με την επιλογή των κόκκων καφέ. Έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς και να προσαρμόσεις τη γεύση του καφέ σου ανάλογα με τις προτιμήσεις σου.

Πως να πειραματιστείς

Το πείραμα με διάφορα είδη καφέ και τεχνικές εκχύλισης μπορεί να σε βοηθήσει να εξερευνήσεις διαφορετικές γεύσεις και να βρεις τον ιδανικό καφέ για σένα. Μπορείς να πειραματιστείς με την επιλογή των κόκκων καφέ, την επεξεργασία, τον τρόπο ψησίματος και την τεχνική εκχύλισης.

Άλλαξε τις ποσότητες, τη θερμοκρασία του νερού, τον χρόνο εκχύλισης, μέχρι να βρεις την απόλυτη γευστική εμπειρία που αναζητάς.

Κατανοώντας τη γεύση και το άρωμα

Το να κατανοήσεις τη γεύση και το άρωμα του καφέ που πίνεις είναι σημαντικό για την εμπειρία του speciality καφέ. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν οι γνώσεις σου για τους κόκκους καφέ και το πως επηρεάζουν τη γεύση.

Κάθε κόκκος καφέ έχει τις δικές του μοναδικές γεύσεις και αρώματα. Με την εξοικείωση και την εμπειρία, θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τις διάφορες νότες γεύσης και να απολαύσεις πλήρως τον καφέ σου.

Στον κόσμο του speciality καφέ, το πείραμα και η γνώση είναι το κλειδί για την απόλυτη γευστική εμπειρία. Μη φοβάσαι να πειραματιστείς και να εξερευνήσεις τις πολλές γεύσεις που προσφέρει ο καφές.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe