Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Πώς Να Αλέσεις Κόκκους Καφέ Στο Σπίτι

Είτε είσαι λάτρης του καφέ είτε απλά απολαμβάνεις ένα φλυτζάνι περιστασιακά, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον φρεσκοαλεσμένο καφέ. Αλλά πριν να απολαύσεις τη γεύση του φρεσκοαλεσμένου καφέ, πρέπει να ξέρεις πώς να αλέσεις τους κόκκους σου. Σε αυτό το άρθρο θα δεις πως μπορείς να το κάνεις σαν επαγγελματίας στο σπίτι.

Γιατί πρέπει να αλέθεις κόκκους καφέ στο σπίτι;

Το να αλέθεις μόνος σου τους κόκκους καφέ έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα. Πρώτα απ’ όλα, οι φρεσκοαλεσμένοι κόκκοι παράγουν ανώτερη γεύση και άρωμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τον προαλεσμένο καφέ. Σου δίνει επίσης μεγαλύτερο έλεγχο στο μέγεθος των κόκκων του αλέσματος, το οποίο είναι σημαντικό για να αξιοποιήσεις στο έπακρο τη μέθοδο παρασκευής καφέ. Τέλος, είναι απλά πιο διασκεδαστικό να το κάνεις μόνος σου.

Γιατί έχει σημασία το μέγεθος του αλέσματος;

Το άλεσμα των κόκκων είναι το πρώτο βήμα για να ξεκλειδώσεις το πλήρες δυναμικό της γεύσης τους. Διαφορετικά μεγέθη άλεσης επιτρέπουν διαφορετικούς χρόνους εκχύλισης, με αποτέλεσμα μια σειρά γεύσεων και αρωμάτων στο φλυτζάνι. Όσο πιο λεπτό το μέγεθος άλεσης, τόσο πιο αργός ο χρόνος εκχύλισης και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, ο espresso φτιάχνεται καλύτερα με πιο λεπτό μέγεθος αλέσματος, ενώ ο καφές γαλλικού τύπου παρασκευάζεται με πιο χοντρό αλέσμα.

Πώς να επιλέξεις το σωστό μύλο καφέ

Ο τύπος του μύλου που θα επιλέξεις εξαρτάται από τον προϋπολογισμό σου, τις προτιμήσεις σου και τη μέθοδο παρασκευής καφέ. Εάν μόλις αρχίζεις να μαθαίνεις πώς να αλέθεις κόκκους καφέ, ένας εισαγωγικός μύλος κόκκων μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, καθώς είναι προσιτός και εύκολος στη χρήση. Για πιο έμπειρους baristas, ένας χειροκίνητος ή πιο περίπλοκος μύλος με μύλο θα παρέχει μεγαλύτερο εύρος μεγεθών άλεσης και μεγαλύτερη συνοχή.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μύλων καφέ;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι μύλων καφέ:

Μύλος με λεπίδα
Τοποθέτησε τους κόκκους στο μύλο και άλεσε μέχρι να φτάσεις στην επιθυμητή σύσταση. Πρέσεξε την υφή και βεβαιώσου ότι δεν γίνεται πολύ λεπτή. Αυτός ο τύπος μύλου μπορεί να είναι δύσκολο να αναπαράγει το μέγεθος άλεσης κάθε φορά και μπορεί επίσης να διαπιστώσεις μια ασυνέπεια στο μέγεθος των σωματιδίων.

Μύλος με σπάτουλα
Επέλεξε το μέγεθος άλεσης που χρειάζεσαι και ξεκίνησε να αλέθεις, ρυθμίζοντας το χρόνο για να επιτύχεις την επιθυμητή δόση ή ποσότητα άλεσης. Αν ο καφές σου ρέει πολύ αργά, ίσως χρειαστεί να επιλέξεις έναν πιο χοντρό άλεσμα στο μύλο ή αν η εκχύλιση ρέει πολύ γρήγορα, επέλεξε σε μια πιο λεπτή ρύθμιση. Βεβαιώσου ότι κάνεις μόνο μικρές προσαρμογές κάθε φορά, καθώς μια μικρή αλλαγή στον μύλο σου μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Χειροκίνητος μύλος χειρός
Αυτή είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν δεν έχετε τον χώρο στον πάγκο για έναν μεγαλύτερο μύλο ή τον προϋπολογισμό. Αυτοί οι χειροκίνητοι μύλοι όπως ο Hario Skerton Pro είναι πιο προσιτοί και μπορούν εύκολα να μπουν στη βαλίτσα σου ακόμα και όταν ταξιδεύεις.

Ρυθμίζονται εύκολα για πιο χοντρό ή πιο λεπτό μέγεθος άλεσης. Προσπάθησε να αλέθεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι εξασφαλίζοντας ότι έχεις φρεσκοαλεσμένο καφέ για κάθε φλυτζάνι που φτιάχνεις.

Πώς να μετρήσεις τους κόκκους καφέ σου

Μόλις επιλέξεις τον μύλο σου, ήρθε η ώρα να μετρήσεις τους κόκκους καφέ σου. Για να διασφαλίσεις τη συνέπεια και την ακρίβεια, χρησιμοποίησε μια μικρή ζυγαριά για ακριβείς μετρήσεις. Σε γενικές γραμμές, μια δόση κάπου μεταξύ 16-22 γραμμαρίων ανά φλυτζάνι καφέ είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης.

Όταν αλέθεις τον καφέ, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς τη σωστή αναλογία αλεσμένου καφέ προς νερό για τη μέθοδο παρασκευής που προτιμάς. Για τον espresso, η αναλογία θα είναι πολύ χαμηλότερη, καθώς πρόκειται για την πιο συμπυκνωμένη μορφή παρασκευής καφέ, ενώ η αναλογία με βεντούζα ή pour-over θα είναι πολύ υψηλότερη.

Οι διάφοροι τύποι αλεσμένου καφέ

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αλεσμένου καφέ και ο καθένας έχει το δικό του μοναδικό σκοπό. Αν θέλεις να φτιάξεις ποιοτικό καφέ, είναι σημαντικό να καταλάβεις ποιος μύλος είναι ο καλύτερος για την καφετιέρα σου και τον τύπο κόκκων καφέ. Ακολουθούν επτά δημοφιλείς τύποι αλέσματος καφέ, μαζί με τις αντίστοιχες μεθόδους παρασκευής.

 1. Εξαιρετικά χοντρό άλεσμα
  Αυτός ο μύλος χρησιμοποιείται καλύτερα για κρύα παρασκευή καφέ, επειδή απαιτεί τον μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης. Οι κόκκοι του καφέ είναι μεγάλοι και ψηλαφητοί και μπορείς ακόμα να δεις κάποια από τα αρχικά τους σημάδια και την υφή τους.
 2. Χοντρό άλεσμα
  Αυτό είναι ένα πιο συνηθισμένο μέγεθος άλεσης και χρησιμοποιείται για καφέ cupping, French Press και percolators.
 3. Μεσαίο-χονδρό άλεσμα
  Αυτό το μέγεθος άλεσης χρησιμοποιείται συχνά για τις ειδικές μεθόδους παρασκευής καφέ, όπως η Chemex και η Cafe Solo, καθώς επιτρέπει την απορρόφηση αρκετού νερού από τους κόκκους χωρίς υπερβολική εκχύλιση.
 4. Μεσαίο άλεσμα
  Το μεσαίο άλεσμα είναι το πιο συνηθισμένο μέγεθος άλεσης για προαλεσμένους κόκκους. Έχει την υφή της λείας άμμου της παραλίας. Αυτό το άλεσμα είναι ιδανικό για τις περισσότερες καφετιέρες στάγδην και σιφονιέρες.
 5. Μεσαίο-λεπτό άλεσμα
  Αυτό το μέγεθος άλεσης λειτουργεί καλύτερα για pour-overs σε σχήμα κώνου και παρασκευάστριες AeroPress με χρόνο παρασκευής δύο έως τρία λεπτά.
 6. Λεπτό άλεσμα
  Αυτός ο τύπος άλεσης είναι επίσης εύκολο να βρεθεί σε προαλεσμένες σακούλες και συχνά αναγράφεται ως άλεση εσπρέσο. Αυτός ο αλεσμένος κόκκος χρησιμοποιείται καλύτερα για τις μηχανές espresso.
 7. Εξαιρετικά λεπτόκοκκο άλεσμα
  Το εξαιρετικά λεπτό μέγεθος άλεσης έχει υφή σαν ζάχαρη σε σκόνη. Το εξαιρετικά λεπτή λεπίδα χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή ελληνικού καφέ.

Δεν θα ξέρεις ποτέ αν έχεις το τέλειο μέγεθος άλεσης μέχρι να φτιάξεις τον καφέ σου και να δεις τη γεύση του. Το σπουδαίο της άλεσης του καφέ σου στο σπίτι είναι ότι μπορείς εύκολα να κάνεις προσαρμογές στο μέγεθος του αλέσματος.

Σωστή συντήρηση του μύλου καφέ

Ανεξάρτητα από το είδος του μύλου που επιλέγεις, είναι σημαντικό να φροντίζεις να τον καθαρίζεις τακτικά για να εξασφαλίζεις την καλύτερη γεύση και απόδοση. Εάν χρησιμοποιείς μύλο καφέ με λεπίδα, φρόντισε να τον ανακινείς καλά ενώ λειτουργεί για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφο άλεσμα. Σκούπισέ τον ανάμεσα στο άλεσμα για να απομακρύνεις τυχόν υπολείμματα άλεσης.

Θυμήσου ότι, ένας καλά συντηρημένος μύλος είναι απαραίτητος για ένα υπέροχο φλυτζάνι καφέ, οπότε μην ξεχνάς τον φροντίζεις να είναι καθαρός.

Ποια είναι η καλύτερη άλεση για κάθε μέθοδο παρασκευής καφέ;

Το καλύτερο μέγεθος άλεσης για κάθε μέθοδο παρασκευής καφέ εξαρτάται από το στυλ του καφέ που προτιμάς. Ακολουθεί ένας γρήγορος οδηγός για τα μεγέθη άλεσης του καφέ για τις πιο δημοφιλείς μεθόδους παρασκευής:

Μέθοδος Cold Brew: Μέθοδος: Extra Coarse
French Press: Χοντρό
Pour-over (Chemex, V60): Μέτρια-χονδρή
Καφετιέρα/γαλλική πρέσα: Μέτρια
Καφετιέρα με σταγόνες (V60, Kalita Wave): Μέτρια
Εσπρέσο: Λεπτό
Ελληνικός καφές/Latte Art: Extra Fine

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και κατανοώντας κάθε μέγεθος άλεσης, μπορείς εύκολα να βρεις την ιδανική άλεση για την αγαπημένη σου μέθοδο παρασκευής. Επιπλέον, θα μπορείς να απολαμβάνεις κάθε φορά το πιο φρέσκο φλυτζάνι καφέ.

Συνήθη λάθη κατά την άλεση του καφέ στο σπίτι


Το άλεσμα του καφέ στο σπίτι μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά δεν χρειάζεται να είναι. Ακολουθούν μερικά συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις όταν αλέθεις κόκκους καφέ στο σπίτι:

Δεν κρατάς τον μύλο σου καθαρό
Φρόντισε να καθαρίζεις τα υπολείμματα καφέ από τη χοάνη μετά από κάθε χρήση. Αυτό θα σε βοηθήσει να διατηρείς τον μύλο σου απαλλαγμένο από ανεπιθύμητα σωματίδια που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ σου.

Χρήση λανθασμένου μεγέθους άλεσης
Το είδος του καφέ που φτιάχνεις θα πρέπει να καθορίζει το μέγεθος του αλέσματος. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς το σωστό για κάθε μέθοδο παρασκευής για να εξασφαλίσεις ένα υπέροχο φλυτζάνι καφέ.

Δεν ανακινείς τον μύλο
Εάν χρησιμοποιείς μύλο με λεπίδα, ανακίνησε τον κατά τη λειτουργία του για να εξασφαλίσεις ομοιόμορφο άλεσμα.

Δεν κατανοείς τις ρυθμίσεις του μύλου σου
Όποιον τύπο μύλου καφέ κι αν έχεις φρόντισε να κατανοήσεις τις ρυθμίσεις άλεσης. Αυτό θα σε βοηθήσει να διασφαλίσεις ότι μπορείς να προσαρμόσσεις το μέγεθος του αλέσματος για την καλύτερη γεύση και το χρόνο εκχύλισης.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και κατανοώντας κάθε μέγεθος άλεσης, μπορείς εύκολα να έχεις το τέλειο άλεσμα για την αγαπημένη σου μέθοδο παρασκευής καφέ. Με λίγη εξάσκηση, θα μπορείς να απολαμβάνεις κάθε φορά το πιο φρέσκο φλυτζάνι καφέ.

Απόκτησε φρεσκοαλεσμένο καφέ από τo online καφεκοπτείο της Blackmilk

Δεν έχεις ακόμα μύλο καφέ στο σπίτι; Η Blackmilk μπορεί να αλέσει τους κόκκους σου πριν τους στείλει στην πόρτα σου για να τους απολαύσεις.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe