Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Ξέχνα Τα Προβλήματά Σου Και Πιες Μια Πηκτή Σοκολάτα

Η Ιστορία Της Ζεστής Σοκολάτας

Καθώς τυλίγεις τα χέρια σου γύρω από το ζεστό κακάο και ο ατμός ανεβαίνει, αναρωτιέσαι ποτέ από πού ξεκίνησαν όλα; Δες την ιστορία της ζεστής σοκολάτας, την πορεία από τους Μάγια μέχρι… σήμερα.

Τι έπιναν οι Μάγια;

1500 Π.Χ.

Πηγαίνουμε 3.500 χρόνια πίσω. Οι Μάγια λάτρευαν το xocolatl (ή πικρό νερό) που παρασκευαζόταν με θρυμματισμένο κακάο, καλαμποκάλευρο και πιπέρι τσίλι.

Το φλυτζάνι με την αγαπημένη τους σοκολάτα; Μεγάλα δοχεία με στόμια, περιζήτητα, αλλά όχι και τόσο πρακτικά. Για να δημιουργήσουν αφρό έριχναν υγρό μπρος-πίσω μεταξύ των μπολ από ύψος – σαν αρχαίοι baristas.

  1. Αζτέκοι. Το κακάο ήταν στις δόξες του.

1400

Ο Montezuma II, αυτοκράτορας των Αζτέκων του Μεξικού, αποθήκευσε κακάο από εκείνους που κατέκτησε. Σαφώς διψασμένος για δουλειά, έπινε 50 χρυσά ποτήρια από το ελιξίριο της σοκολάτας την ημέρα. Επέμενε ότι ήταν για τους λίγους εκλεκτούς (τον εαυτό του), τους ευγενείς και τους βασιλείς.

Όσοι ήταν πρόθυμοι να πολεμήσουν θεωρούνταν επίσης άξιοι. Οι πολεμιστές των Αζτέκων τροφοδοτούνταν από το κακάο. Η κατανάλωση σοκολάτας αποτελούσε τακτικό μέρος των στρατιωτικών μερίδων τους- κάθε στρατιώτης σε μια εκστρατεία λάμβανε αλεσμένο κακάο πατημένο σε γκοφρέτες, έτοιμο να αναμειχθεί με νερό.

“Αυτό το ποτό είναι το πιο υγιεινό πράγμα και η πιο ολοκληρωμένη τροφή από οτιδήποτε άλλο θα μπορούσατε να πιείτε στον κόσμο, γιατί αυτός που πίνει ένα φλυτζάνι από αυτό το υγρό, ανεξάρτητα από το πόσο μακριά περπατάει, μπορεί να περάσει μια ολόκληρη μέρα χωρίς να φάει τίποτα άλλο”.

‘Ανώνυμος Ισπανός κατακτητής’

  1. Ισπανικά δικαιώματα. Το κακάο σαλπάρει για Ισπανία

Κακά νέα για τους Αζτέκους. Το κακάο έπεσε στο μάτι των Ισπανών κατακτητών. Ωστόσο, το κακάο δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την πτώση της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, ήταν όμως πολύτιμο μέρος ενός φορτίου που έβαλε πλώρη για την Ισπανία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1500, ο εξερευνητής Κορτέζ παρουσίασε κόκκους κακάο στην αυλή του βασιλιά Καρόλου Ε’. Το πικρό ποτό που αγαπήθηκε από τη βασιλική οικογένεια προσαρμόστηκε. Το πιπέρι τσίλι μπήκε αντί για τη ζάχαρη. Η κρύα πόσιμη σοκολάτα εξελίχθηκε στην ισπανική ζεστή σοκολάτα.

Στην Ισπανία του 16ου αιώνα η ζεστή σοκολάτα καταναλωνόταν αναμειγνύοντας αποξηραμένη μάζα κακάο με ζεστό νερό και μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα, γλυκαίνοντας με ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και προσθέτοντας βανίλια ή κανέλα, και τέλος αφρίζοντας με ένα molinillo.

Αυτός ο τρόπος παρασκευής ζεστής σοκολάτας εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, συνεχίστηκε μέχρι τον 19ο αιώνα και εξακολουθεί να εφαρμόζεται ευρέως στη Νότια Αμερική μέχρι σήμερα.

  1. Η Ευρώπη. Μεθύσια και καταστήματα σοκολάτας

1700

Μια επανάσταση της σοκολάτας άναψε στην Ευρώπη, εξαπλώθηκε στη Γαλλία και σύντομα έφτασε στο Λονδίνο. Τα καταστήματα σοκολάτας με επίκεντρο την πλατεία Σεντ Τζέιμς έσφυζαν από ευγενείς, συζητητές, αριστοκράτες και τον Σάμιουελ Πέπις (με πονεμένο κεφάλι). Το Λονδίνο είχε 700 εξαιρετικά δημοφιλή καταστήματα με πόσιμη σοκολάτα, όπου ο ημερολογιογράφος Pepys έσπευδε να θεραπεύσει το μεθύσι του.

“Ξύπνησα το πρωί με το κεφάλι μου βαρύ από το ποτό της προηγούμενης νύχτας… έτσι σηκώθηκα και βγήκα έξω… για να πιω σοκολάτα…”.

Samuel Pepys

  1. Σόμπες, αργό βράσιμο και ανάδευση

1800

Οι τρόποι παρασκευής ζεστού κακάο γίνονταν επίσης όλο και περισσότεροι. Οι όμορφα σχεδιασμένες χάλκινες “σοκολατιέρες” για φούρνο χρειάζονταν 25 λεπτά σιγοβράσιμο και ανάδευση. Εντυπωσιακές αλλά μη πρακτικές. Η παρακολούθηση του σκεύους ήταν απαραίτητη, καθώς το βρασμένο γάλα θα κατέστρεφε το τελικό αποτέλεσμα.

2024

Σήμερα δεν χρειάζεται τίποτα από αυτά. Η τεχνολογία τροφίμων έχει επιτρέψει να μπορούμε εύκολα και γρήγορα να απολαύσουμε τη σοκολάτα μας, απλά ρίχνοντας 2 κουταλιές της σούπας σοκολάτα ρόφημα με ένα ποτήρι γάλα της αρεσκείας μας ή και νερό.

Αν ψάχνεις για πηχτή σοκολάτα που θα βρεις μόνο στα καφέ της Ευρώπης, η Blackmilk έχει μια μεγάλη ποικιλία από σοκολάτες ρόφημα που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe