Καλάθι

Κάλεσέ μας 09.00 – 17.00 Δ-Π 📞 2113335294

 

Αποστολή Same Day, με παραγγελίες μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι!

Τα μυστικά Του Εσπρέσσο - Blackmilkcoffee.gr

Τα Μυστικά Του Espresso (1 από 2)

Στο σημερινό blog post θα ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με τα μυστικά του καλού espresso. Σήμερα που η τεχνολογία μας έχει δώσει τη δυνατότητα να φτιάχνουμε εσπρεσσο στο σπίτι όπως εμείς τον θέλουμε, είναι πραγματικά κρίμα να μην γνωρίζουμε ορισμένα απο τα μυστικά του καλού καφέ για να φτιάχνουμε ένα ρόφημα που θα χαιρόμαστε να πίνουμε.

Ας ξεκινήσουμε με λίγο ιστορία

espresso, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές, φρεσκοκαβουρδισμένος καφές εσπρεσσο

Η επινόηση αυτού του τυπικού ιταλικού καφέ, που καταναλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, ανήκει στον Luigi Bezzera ο οποίος το 1901 στο Μιλάνο κατέθεσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μιας μηχανής που έφτιαχνε espresso.

Η εφεύρεση αγοράστηκε δύο χρόνια αργότερα από τον Desiderio Pavoni, του οποίου η εταιρεία  στα επόμενα χρόνια θα ειδικευόταν στην κατασκευή μηχανών espresso. Ο καφές espresso το 1906, θα παρουσιαζόταν στον κόσμο στα πλαίσια της μιας έκθεσης που έγινε στο Μιλάνο. Η Νέα Υόρκη και ολόκληρη η Αμερική ανακάλυψαν τον espresso το 1927, όταν τέθηκε σε λειτουργία η πρώτη μηχανή espresso στην πόλη.

 • 9,1036,50
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Clear
 • guatemala Antigua, καφεκοπτείο Online

  9,9940,00
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Clear
 • BlackMilk Gift Card
 • BlackMilk Gift Card

Οι πρώτοι espresso, είχαν μια έντονη γεύση καμένου και μια πικρίλα, και έπρεπε να φτάσουμε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 προκειμένου να διορθωθεί το γευστικό αποτέλεσμα – με τη δημιουργία μιας μηχανής με έμβολο από τον Cremonesi.

Αυτή η μηχανή, που έκανε τα πρώτα της βήματα στο μπαρ του Achille Gaggia, δε βγήκε στο εμπόριο παρά μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Από τότε και μετά ο καφές αυτός με το τον αφρό στην κορυφή έχει τη γεύση που όλοι γνωρίζουμε.

Αργότερα, κάποιες τροποποιήσεις που ακολούθησαν αφορούσαν περισσότερο το σχεδιασμό και όχι τον τρόπο λειτουργίας της μηχανής. 

Η προετοιμασία του καλού espresso βασίζεται κυρίως στο χαρμάνι του. Ένα καλό χαρμάνι, προσεκτικά διαλεγμένο και εμπλουτισμένο, μας δίνει το πλούσιο άρωμα την ένταση στη γεύση και το λεγόμενο “σώμα”.

Το Χαρμάνι

Πολύς λόγος γίνεται για τα χαρμάνια του καφέ. Υπάρχουν πολλές απόψεις, και πρακτικά όλα έχουν να κάνουν με τη δική σου γεύση – το τι θες εσύ.

Το χαρμάνι μπορεί να είναι πολλών τύπων, αλλά κυρίως (ή το πιο διαδεδομένο) είναι μια “επιστημονική” δοσολογία των ποικιλιών arabica και robusta, με σκοπό να υπερτερεί ο arabica.

Πάλι έχει να κάνει με τις προτιμήσεις του καθένα μας. Άλλοι θέλουν κάτι ελαφρύ, άλλοι βαρύ. Σε όλες τις περιπτώσεις, αυτό που παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο είναι ο ίδιος ο καφεκόπτης. Ο σωστός καφεκόπτης προσέχει το καβούρδισμα και να είναι αλεσμένος σωστά.

 • 9,1036,50
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Clear
 • guatemala Antigua, καφεκοπτείο Online

  9,9940,00
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Γρήγορη Αγορά
  Clear
 • BlackMilk Gift Card
 • BlackMilk Gift Card

Δοσολογία

Η προτεινόμενη δοσολογία για ένα ισορροπημένο espresso είναι 

7 γραμμάρια αλεσμένου καφέ για ένα φλυτζάνι.

Αυτό συνεισφέρει στη γρήγορη απόσταξη του καφέ υπό πίεση 8-10 bar (ατμόσφαιρες) ώστε να απελευθερώσει όλα τα αρώματα που βρίσκονται στο χαρμάνι. 

Ιδανικά, για να έχετε ένα καθαρό καφέ, απαλλαγμένο από χημικά το νερό θα πρέπει να είναι φιλτραρισμένο. Αν έχετε φίλτρο νερού είτε στη βρύση, είτε στο ψυγείο έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε πολύ γευστικό αποτέλεσμα. Διαφορετικά, μεταλλικό νερό από μπουκάλι αρκεί.

Το φιλτραρισμένο νερό που ιδανικά έχετε βάλει στην καφετιέρα ζεσταίνεται σε θερμοκρασία μεταξύ 88 και 95 βαθμών Κελσίου. Αν το νερό ζεσταθεί περισσότερο από αυτό, θα έχετε αλλοίωση της γεύσης, με αποτέλεσμα να είναι ένας οξύς και πικρός καφές.

Χρόνος παρασκευής 

Πάλι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση. Οι Ιταλοί (οι οποίοι τον εφηύραν, άρα έχουν και άποψη, φυσικά) λένε ότι αν σου πάρει κάτω από 20 δευτερόλεπτα να τον ετοιμάσεις, τότε ή τον έχει κόψει πολύ χοντρό ή έχεις βάλει λιγότερο από 7 γραμμάρια καφέ. Αν όμως ο χρόνος παρασκευής ξεπεράσει τα 29 δευτερόλεπτα, τότε τον έχεις κόψει πολύ λεπτό – ή έχεις βάλει πολύ καφέ (πάνω από 7 γραμμάρια).

Σερβίρισμα 

Οι Ιταλοί πίνουν τον espresso με ζάχαρη – αλλά και πάλι αυτό είναι θέμα προτίμησης. Συνιστούμε, για την πρώτη φορά και προκειμένου να “πάρεις” όλα τα γευστικά χαρακτηριστικά του χαρμανιού που αγόρασες, να πιεις το πρώτο εσπρεσσάκι χωρίς ζάχαρη. Μετά βάλε, δεν έγινε και τίποτα, εσύ θα παχύνεις.

Καϊμάκι

Α, φτάσαμε στο καλύτερο! Τί είναι ένας espresso χωρίς το παχύ, αφρώδες, πυκνό καϊμάκι; (Απάντηση – φίλτρου σε δείγμα).

Το καϊμάκι λοιπόν παίζει πολύ μεγάλο ρόλο – αλλά ποιος είναι ο πραγματικός του ρόλος;

Να καλύπτει τον καφέ ώστε να συγκρατεί τα πτητικά του αρώματα μέσα στο φλυτζάνι.

Ας δούμε λοιπόν πως θα ξεχωρίσεις τις διάφορες ποικιλίες που έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο κοιτώντας το καϊμάκι:

 • Αν έχει χρησιμοποιηθεί 100% Arabica στο μείγμα: το καϊμάκι έχει ένα χρώμα κανέλας.
 • Αν έχει χρησιμοποιηθεί και <Robusta: το καϊμάκι είναι σκούρο προς σοκολάτα.

Για να ξέρεις αν ο espresso σου είναι “καλός”, μπορείς να δεις το πάχος από το καϊμάκι του και ρίχνοντας ζάχαρη και ανακατεύοντας, να δεις για πόση ώρα ΔΕΝ διαλύεται. Συνήθως θέλει αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι να διαλυθεί τελείως.

Στο επόμενο blog post αναλύουμε αποστάξεις, χρώματα και παραλλαγές ώστε ο espresso σου να είναι ακριβως όπως πρέπει.

Αφήστε μια απάντηση
Αποστολή Την Ίδια Ημέρα

Παράγγειλε Δευτέρα-Παρασκευή μέχρι τις 12.00μμ και θα το αποστείλλουμε την ίδια ημέρα.

100% Εγγύηση Ποιότητας

Σου επιστρέφουμε τα χρήματά σου αν δεν σε ικανοποιήσει.

Καβουρδίζουμε Ανά Τρεις Ημέρες

Για να έχεις τον φρεσκότερο καφέ που έχεις πιει ποτέ!

100% Ασφαλές Checkout

PayPal / MasterCard / Visa / Stripe